‘Akkoord met Israëlische kolonisten voor ontruiming buitenpost Migron’

De buitenpost Migron. Foto Reuters / Baz Ratner

De Israëlische minister Benny Begin heeft een overeenkomst bereikt met kolonisten voor de ontruiming van de Migron, de grootste buitenpost op de Westbank.

Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde in augustus dat deze voor april dit jaar ontruimd moest worden. Volgens Begin is er nu een akkoord bereikt om de kolonisten binnen drie jaar te verhuizen naar een heuvel bij de buitenpost. De inwoners van Migron bevestigen tegenover persbureau AP de deal. De anti-nederzettingen activist Yariv Oppenheimer noemt de overeenkomst een manier “om niet te voldoen aan de eisen” van het Hooggerechtshof.

Begin hoopt dat hiermee onlusten voorkomen kunnen worden. In september sloopte het Israëlische leger drie gebouwen in Migron, wat leidde tot een onlusten. Na de legeractie probeerden kolonisten een moskee in brand te steken in het Palestijnse dorp Kutsra, en schilderden er anti-islamitische leuzen op. De kolonisten waren tot nu toe fel gekant tegen de ontruiming van de buitenpost.

Migron is een van de ongeveer honderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die ook volgens Israëlisch recht illegaal zijn. Er wonen op dit moment zo’n vijftig families, ongeveer 250 mensen. De internationale gemeenschap ziet alle Israëlische nederzettingen op de Westoever als illegaal. Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde augustus vorig jaar dat Migron volledig ontruimd moet worden. Die uitspraak werd in Israël als “ongekend” gezien. Het was de eerste keer dat het Hooggerechtshof de Israëlische staat beval om een buitenpost te ontmantelen.