Zuid-Koreaan Mo en Chinese Yu winnen wereldbeker 500 meter

De Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo vanmiddag in actie bij de wereldbekerfinale in Berlijn. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Michel Mulder heeft bij de wereldbekerfinale in Berlijn de 500 meter op zijn naam geschreven. De schaatser van de APPM-ploeg bleef met een tijd van 35,01 Tae-bum Mo voor. De Zuid-Koreaan, die 35,04 noteerde, veroverde wel de eindzege in de wereldbeker. Jan Smeekens eindigde als derde in 35,08.

Mulder en Smeekens hadden al beslag gelegd op een ticket voor het WK volgende week in Heerenveen. Het derde startbewijs gaat op basis van de 500 meter van vrijdag naar Ronald Mulder, die zaterdag negentiende werd in 35,40. Hein Otterspeer en Jesper Hospes kwamen tot een tijd van 35,38.

Mo bleef in de eindstand van de wereldbeker de Fin Pekka Koskela en de Amerikaan Tucker Fredricks voor. Voor de olympisch kampioen is het de eerste keer dat hij het klassement wint.

Chinese wint wereldbeker bij vrouwen na rechtstreeks duel

Jing Yu behaalde eerder vandaag bij de wereldbekerfinale voor de vrouwen een dubbelslag op de 500 meter. De Chinese schaatsster was met een tijd van 37,63 seconden in een rechtstreeks duel de Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee met driehonderdste de baas. Ze stelde daardoor ook de eindzege in de wereldbeker veilig. Christine Nesbitt werd in 38,17 derde.

Thijsje Oenema was op de zesde plaats de beste Nederlander. Zij stopte de klok op 38,34 en verzekerde zich van WK-deelname. Margot Boer (tiende in 38,62) had al beslag gelegd op een ticket. Het derde startbewijs gaat naar Laurine van Riessen (negentiende in 39.05), waardoor Annette Gerritsen, die veertiende werd in 38,83, niet van de partij is in Heerenveen.

Yu doorbreekt met de eindzege in de wereldbeker de hegemonie van Jenny Wolf. De Duitse, die vierde werd in 38,22, was de afgelopen zes jaar de beste.