Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders noemt vergelijking VVD-senator ‘ziekelijk’

Uitsnede van de cover van het boek van VVD-senator Sybe Schaap.

De vergelijking van VVD-senator Sybe Schaap dat de PVV een formule hanteert die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw, is ziekelijk. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders vandaag.

Wilders doet zijn uitspraak naar aanleiding van een bericht uit NRC Handelsblad van vanochtend over het boek van Schaap, dat volgende week verschijnt. Van het 280 pagina’s tellende boek over de rol van de rancune in de samenleving en politiek gaan ongeveer achttien pagina’s over de PVV.

De VVD heeft via een medewerker geprobeerd de publicatie uit te stellen, omdat het de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen met de PVV zou kunnen schaden.

In een reactie op het artikel van vanochtend zei Loek Hermans, voorzitter van de Eerste Kamerfractie, tegen NRC Handelsblad de timing van de publicatie onhandig te vinden. Daarbij doelde Hermans op de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over nieuwe bezuinigen, die sinds deze week lopen.

Schaap voelde echter niets voor uitstel, omdat het volgens hem een filosofisch, niet-politiek werk zou zijn, zo meldde hij vandaag in de krant:

“Ik heb ernstige bedenkingen bij bepaalde ontwikkelingen bij de PVV. Ik wil daarover meer inhoudelijk debat, ook met de PVV zelf. Maar ik wil onze politieke samenwerking met die partij niet ter discussie stellen. Ook ik houd me aan de afspraken die in het regeer- en gedoogakkoord zijn gemaakt.”

In de inleiding van zijn nieuwe boek schrijft Schaap over de partij van Wilders:

“De hedendaagse rancuneuze boosheid krijgt gevaarlijke effecten nu deze gepolitiseerd raakt en de publieke ruimte verovert. De Partij voor de Vrijheid is een uitgesproken exponent van dit proces. De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd. De vijand loert niet alleen van buiten, maar heeft ook complotterende handlangers in het eigen domein. Externe vijanden te over: de Europese Unie, buitenlandse arbeiders, allochtonen, maar voor alles de Islam en de representanten daarvan.”

Wilders stelt vandaag tegenover persbureau Novum het triest te vinden dat een dergelijke vergelijking “nu ook” van een VVD-senator komt:

“De man is duidelijk niet helemaal goed bij zijn hoofd.”