Wie zul je dan bellen? ! Ghostbusters

Het leven is niet eindig, althans niet voor beursgenoteerde vennootschappen. Dat bewijst de Amerikaanse beurscommissie SEC maar weer. De waakhonden uit Washington waarschuwen beleggers voor Toolex International NV uit Veldhoven. Toolex wie?

Toolex, de producent van van cd-machines die ruim elf jaar geleden ten onder ging. Daar zijn de handhavers kennelijk ook achtergekomen. De SEC waarschuwt voor het feit dat de onderneming sinds 31 december 2000 geen cijfers meer heeft gedeponeerd. Dat pikken de Amerikanen niet. Het gesneefde bedrijf krijgt een vermaning en zal zich binnenkort moeten verantwoorden op een openbare hoorzitting voor de bestuursrechter. Daarnaast moeten verantwoordelijken binnen tien dagen opheldering verschaffen over dit vergrijp.

Het heeft allemaal te maken met een kartelrandje in de Amerikaanse effectenwet. „Er bestaat geen regel die de handel in gefailleerde ondernemingen verbiedt”, laat een woordvoerder van de SEC weten. Zolang een onderneming zelf zijn beursnotering niet formeel intrekt, blijft ze op papier bestaan. Dat heeft de curator kennelijk verzuimd. Op schermenbeurs Nasdaq zijn de aandeeltjes Toolex echter in geen velden of wegen meer te bekennen. De SEC is streng, en hoe! Ditmaal treden de handhavers uit Washington keihard op tegen een spook uit Veldhoven. Als dat straks niet komt opdagen, kan het dossier-Toolex pas gesloten worden.

Jeroen Wester