Weg met martelpumps

Portrait of The Times newspaper columnist Caitlin Moran pictured in London, May 12th, 2008. Her book, 'How To Be A Woman', has been published worldwide. Credit: Susannah Ireland

Gesprek op 2: Caitlin MoranNed. 2, 00.05 - 00.31 uur

Geestig, snel en van-de-straat: als nieuw boegbeeld van het feminisme is de Britse journaliste Caitlin Moran (1975) misschien wel de redding van wat een marginale, academische discussie dreigde te worden. Moran vindt het feminisme nog altijd noodzaak. Botox, martelpumps, stripclubs en alle tijdrovende worstelingen van vrouwen om hun lichaam zo dun, reuk- en haarloos mogelijk te houden kunnen wat haar betreft het raam uit. Vrouwen hoeven niets toe doen wat mannen ook niet doen.

Dat betekent niet, blijkt uit haar autobiografische bestseller How to be a woman waarvan onlangs de Nederlandse vertaling verscheen, dat Moran mannen als de vijand beschouwt. Integendeel: ze is gelukkig getrouwd met rockcriticus Peter Paphides en heeft ‘mannenhobby’s’ als doorzakken en zompige muziekfestivals bezoeken.

Morans verhaal klinkt over de hele linie authentiek. Ze groeide op in een armlastig gezin met acht kinderen in Wolverhampton, arriveerde met alleen het ‘thuisonderwijs’ van haar ouders als bagage in Londen en kwam haar eerste, eenzame jaren in de stad door met uitgaan, kettingroken en alcohol. In haar werk ging het haar voor de wind: op haar achttiende had ze het al tot Times-columniste en tv-presentatrice geschopt.

Interviewer Chris Kijne spreekt Moran ruim een half uur in het prettig rustige IKON-programma Gesprek op 2. Afgaande op de spontane keukentafelkletsjes waarmee Moran de bezoekers van haar website how-tobeawoman.com verwelkomt, kan dat niet anders dan een levendige ontmoeting worden.

Sandra Heerma van Voss