Vluchten over de Donau

Doroteea Petre als Eva, slachtoffer van Ceaucescu’s gevallen borstbeeld.

The way I spent the end of the world (Catalin Mitulescu, 2006) Ned. 2, 00.10 - 01.45 uur

De afgelopen jaren stond de Roemeense film flink in de belangstelling, met een hoogtepunt in 2007: Boekarest was ‘Hotspot’ op het Filmfestival Rotterdam en vijf jaar geleden draaide in enkele filmhuizen een retrospectief van recente Roemeense films. Het jaar werd afgesloten met het prachtige 4 maanden, 3 weken en 2 dagen, die op menig lijstje eindigde als beste film van 2007.

De nieuwe generatie Roemeense filmmakers groeide op in een fascinerende tijd. Het Roemenië van na Ceausescu was hun broedplaats. Ze werden net volwassen toen in 1989 het communistisch regime werd afgezet. Hun films spelen zich dan ook vaak af in de nadagen van de dictator, de periode waarin nog niemand zijn val voorziet.

Een van de toegankelijkste films uit de Nieuwe Roemeense Golf is The way I spent the end of the world. Het debuut van Catalin Mitulescu is een tragikomische vertelling over het dagelijks leven in een buitenwijk van Boekarest onder het communistische regime. Scholieren dienen elke dag op school te komen in uniform en af en toe wordt iemand opgepakt door de gevreesde geheime dienst, Securitate.

Mitlulesco concentreert zich op de 17-jarige Eva die naar een tuchtschool wordt gestuurd nadat haar vriend per ongeluk de buste van Ceaucescu omstoot en zij hiervan de schuld krijgt. Omdat haar familie geen lid van de partij is, kan ze niet worden ‘vrijgekocht’. Samen met een idealistische klasgenoot wil ze Roemenië ontvluchten door de ijskoude Donau over te zwemmen. Haar jonge broertje droomt er intussen van om Ceausescu te vermoorden. Hoofdrolspeelster Doroteea Petre kreeg de acteerprijs op het filmfestival van Cannes.

    • André Waardenburg