Heerenveen langs Excelsior - zege voor ADO - Vitesse verslaat Groningen

Sc Heerenveen heeft vanavond een thuiszege geboekt op Excelsior. Ondanks een vroege achterstand versloegen de Friezen de hekkensluiter met 4-2.

Bas Dost scoorde twee keer en is nu met 22 doelpunten weer alleen topscorer in de Eredivisie. Heerenveen stijgt door de zege voorlopig naar de vierde plaats, Excelsior blijft laatste.

Het publiek in het Abe Lenstra Stadion viel even stil toen Mitchell te Vrede al in de vierde minuut profiteerde van een blunder van verdediger Doke Schmidt. Een andere Friese verdediger tekende een kwartier later voor de gelijkmaker. Jeffrey Gouweleeuw scoorde uit de rebound, nadat Dost op de lat had gekopt.

Kort voor rust sloeg Heerenveen een beslissende kloof. Ramon Zomer mocht in de 37e minuut in geheel vrijstaande positie raak koppen. Dost maakte er drie minuten later met een vernuftige hakbal 3-1 van. De voorzet kwam van Oussama Assaidi, die na een blessure terugkeerde in de basis.

De buit voor Heerenveen bleek toch nog niet helemaal binnen te zijn toen Roland Alberg er twintig minuten voor tijd 3-2 van maakte. Dost had echter het laatste woord. De topscorer van de Eredivisie, die eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen Excelsior zelfs vijf keer scoorde, kopte van dichtbij raak.

ADO behaalt eerste overwinning

ADO Den Haag heeft vandaag de eerste overwinning van 2012 geboekt. De ploeg van trainer Maurice Steijn won in Almelo met 2-0 van Heracles. Vitesse loopt door haar zege vandaag verder weg bij FC Groningen.

Jens Toornstra en Charlton Vicento maakten de doelpunten voor de Haagse Ploeg, zo meldt persbureau Novum. ADO stijgt door de overwinning van de vijftiende naar de twaalfde plaats. Heracles staat elfde.

Al na vijf minuten werd ADO in het zadel geholpen door Remko Pasveer. De doelman van Heracles ging opzichtig in de fout door de bal in de voeten te schuiven van Jens Toornstra, die dat cadeautje dankbaar uitpakte.

Heracles leek pas diep in de tweede helft een beetje van de schrik te zijn bekomen. De thuisploeg kreeg kansen via Mark Looms en Thomas Duarte, maar scoorde niet. ADO wachtte geduldig af en gooide de wedstrijd zeven minuten voor tijd via invaller Vicento in het slot.

ADO wachtte al sinds 9 december op een overwinning. Opvallend genoeg werd ook toen Heracles met 2-0 verslagen.

Vitese wint dik in Groningen

Vitesse heeft de uitwedstrijd tegen FC Groningen vanavond met 3-1 gewonnen. Marco van Ginkel, Jan-Arie van der Heijden en Mike Havenaar scoorden voor de Arnhemmers, Dusan Tadic deed namens de thuisploeg uit een penalty iets terug.

Het verschil tussen de nummers zeven en negen van de Eredivisie bedraagt zes punten.

Van Ginkel profiteerde op slag van rust van een goede pass van Wilfred Bony. Een fout van Luciano da Silva luidde na een klein uur spelen de 0-2 in. De doelman van Groningen slaagde er niet in een vrije trap van Alexander Büttner onder controle te krijgen, waarna Van der Heijden kon scoren.

Groningen kwam door een penalty, die werd toegekend na een duwtje tegen Hyun-Jun Suk, terug in de wedstrijd en kreeg via Matias Jones een goede kans op de gelijkmaker. Toch was het uiteindelijk Vitesse dat uit een counter, die met het hoofd werd afgerond door Havenaar, de wedstrijd besliste.

    • Annemarie Coevert