Uitgelicht zondag

Film

The African Queen (John Huston, 1951, Engeland). Vermakelijke avonturenfilm. Drankzuchtige kapitein Humphrey Bogart helpt stijve Katharine Hepburn per bootje te vluchten voor Duitsers in het Afrika van WO I. Oscar voor Bogart. Eén, 14.05-15.45u.

The Mosquito Coast (Peter Weir, 1986, VS). Aantrekkelijke verfilming van Paul Theroux’ roman. Excentrieke uitvinder Harrison Ford verruilt, samen met volgzame vrouw Helen Mirren en kinderen, de consumptiemaatschappij voor de jungle van Honduras om er een idyllisch bestaan op te bouwen. Tegenslag maakt van de doortastende idealist een tirannieke leugenaar.BBC 2, 15.00-16.50u.

Séraphin, un homme et son péché (Charles Binamé, 2002, CAN). Melodrama. Sainte-Adèle, provincie Québec, 1890. Donalda en Alexis zouden gaan trouwen. Maar haar vader is failliet en de gierige burgemeester Séraphin Poudrier biedt aan diens schulden te betalen in ruil voor Donalda’s hand. Zij gaat schoorvoetend akkoord. Wanneer Alexis thuiskomt vindt hij zijn bruid in de armen van een andere man. TV5, 21.00-23.10u.

A Boy Called Dad (Brian Percival, 2011, GB). Sympathiek drama over de onverwachte en in sneltreinvaart verlopende reis naar volwassenheid van de veertienjarige Robbie, die vader wordt. Zijn eigen pa zit voornamelijk in kroeg en wedkantoor en is geen enkele steun. Robbie kidnapt zijn zoontje en vlucht naar Wales. BBC 2, 00.55-02.15u.

The Wackness (Jonathan Levine, 2008, VS). Een in hiphopmuziek ondergedompeld New York anno 1994 vormt het decor voor coming-of-age-tragikomedie over een in marihuana handelende jongeman (Josh Peck) en diens al evenzeer verslaafde psychiater Ben Kingsley. BBC 2, 02.15-03.50u.

Informatief

Boeken. Twee jaar na zijn overlijden verscheen Een krankzinnig avontuur. Politieke, culturele en literaire beschouwingen van Hans van Mierlo, samengesteld door onder anderen Lennart van der Meulen. Wim Brands praat met hem en met Henk Hofland en Guy Verhofstadt over leven en werk van Van Mierlo.Ned.1, 11.20-12.00u.

Terra X: Schneller als das Auge. Eerste van twee uitzendingen over en met supervertraagd vertoonde beelden van hogesnelheidscamera’s. Ontploffende springstof, sporters, dressuurhengst Totilas: wetenschap en esthetiek gaan hand in hand bij 40.000 opnamen per seconde. ZDF, 19.30-20.15u.

Schatten der Schönheit. Documentaire van Nisha Pajuha over voor- en tegenstanders van missverkiezingen in India. Voor de deelneemsters betekent het een bewijs van emancipatie en kans op een carrière. Maar er zijn ook felle tegenstanders, zoals de leden van een hindoeïstische vrouwenorganisatie die zweren de tradities van hun geloof met geweld te verdedigen. Arte, 22.05-23.35u.

Sport

Wielrennen. Vijfde etappe van Tirreno - Adriatico, met aan het slot een klim van 15 km naar Prati di Tivo. Daarna laatste etappe van Parijs - Nice, een tijdrit op de Col d’Èze. Canvas, 13.30-17.15u.

Radio

Heimwee naar het heden - Op zoek naar Borges in Buenos Aires. Marlous Lazal trekt door Argentinië en Uruguay met Jorge Luis Borges - Alle Gedichten onder de arm. Radio 1, 21.04-22.00u.