Uitgelicht zaterdag

Film

The Wiz (Sidney Lumet, 1978, VS). Diane Ross roept gemengdegevoelens op als Dorothy in adaptatie van Broadway-musical naar Frank Baum’s The Wonderful Wizard of Oz. Grootschaligheid en situering in trendy New Yorks milieu kunnen Judy Garland niet doen vergeten. RTL4, 13.10-15.55u.

Babel (Alejandro González Iñárritu, 2006, VS/Mex/F). Weergaloze film waarin vier verhaallijnen niet-lineair ontvouwd worden. Het ongelukkig getrouwde Amerikaanse stel Brad Pitt en Cate Blanchett, het dove Japanse pubermeisje en haar vader, de Mexicaanse nanny in San Diego en een Afrikaanse herdersgezin kampen met misverstanden, ondergaan een ongehoorde crisis en vinden uiteindelijk loutering. Wijs en meeslepend. Ned.3, 22.25-00.45u.

K-19: The Widowmaker (Kathryn Bigelow, 2002, VS). Russische onderzeeër komt anno 1961 in problemen wanneer het koelsysteem van zijn kernreactor het begeeft. Met Harrison Ford. SBS6, 23.30-02.05u.

Ripley’s Game (Liliana Cavani, 2002, I/GB/VS). John Malkovich als de amorele estheet-moordenaar die op het Italiaanse platteland een doodzieke handwerksman overhaalt om voor hem een huurmoord te plegen. Net5, 00.05-02.30u.

The Stepford Wives (Frank Oz, 2004, VS). Opgefriste versie van film uit 1975. Wat toen een horrorscenario was – een dorpje waar louter superhuisvrouwen wonen – is 25 jaar later stof voor een komedie. Met Nicole Kidman, Bette Midler, Matthew Broderick. BBC 2, 00.30-02.00u.

Spider (David Cronenberg, 2002, Can/Eng). Patrick McGrath bewerkte eigen roman tot filmscenario over een dolende man (Ralph Fiennes). Regisseur Cronenberg gebruikt meer filmische middelen dan woorden om de geestestoestand van de man invoelbaar te maken. Realiteit, herinnering en inbeelding lopen daarbij door elkaar. BBC 2, 02.00-03.35u.

Informatief

Vranckx: De ziekte van de armen. Reportage uit een kinderziekenhuis in Oost-Oeganda. In Afrika wordt elk jaar een kwart miljoen baby’s getroffen door hydrocefalie (waterhoofd). De ziekte is veelal te wijten aan slechte hygiënische omstandigheden en is makkelijk te behandelen als de dokters op tijd kunnen opereren. Maar daar hebben veel ouders geen geld voor. Van de baby’s die niet behandeld worden, sterft 90 procent.Canvas, 20.10-20.40u.

Vauban - La sueur épargne le sang. Docudrama over Sébastien Le Prestre Seigneur de Vauban (1633-1707), onder Lodewijk XIV verantwoordelijk voor de modernisering van Frankrijk. In een carrière van een halve eeuw ontwierp hij meer dan honderd fortificaties, citadellen en forten, vaak ter verdediging van steden die hij als briljant oorlogsvoerder eerst zelf had ingenomen. Arte, 20.15-21.40u.

Amusement

Murderland. Eerste deel van driedelige thrillerserie. Elke aflevering heeft het perspectief van een ander hoofdpersonage: de getraumatiseerde jonge vrouw Carrie Walsh, inspecteur Douglas Hain en als laatste prostituee en slachtoffer Sally. Met Amanda Hale, Robbie Coltrane en Bel Powley. Ned.2, 23.15-00.10u.

Sport

Wielrennen. Verslag van rit 4 van Tirreno-Adriatico, met lastige aankomst omhoog in het stadje Chieti. Wordt om 16.30u gevolgd door verslag van rit 7 van Parijs-Nice, met makkelijke aankomst in Nice. Eén, 14.05-17.55u.