Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Twaalf doden bij Israëlische luchtaanvallen boven Gaza’

Palestijnen dragen het lichaam van een militant van de groep Islamitische Jihad die gisteren bij een Israëlische luchtaanval werd gedood. Foto AFP / Mahmud Hams

Bij Israëlische luchtaanvallen boven de Gazastrook zijn sinds gistermiddag zeker twaalf Palestijnen om het leven gekomen. Het gaat om de meest grootschalige aanval van Israël tegen militanten in de regio in de afgelopen maanden.

De aanvallen gingen gisteren gedurende een aantal uren door en hebben volgens medische functionarissen in Gaza ook 25 gewonden veroorzaakt. Bij de eerste twee aanvallen zou Israël belangrijke militanten hebben gedood, waaronder de leider van de Populaire Verzetscomités en een van zijn secondanten. Bij de tweede aanval zouden twee leden van de vanuit Gaza opererende groep Islamitische Jihad zijn gedood.

Een van de gedode militanten schijnt Mahmoud Halani te zijn, de secondant van de leider van de Populaire Verzetscomités. Hij zou een van de ongeveer duizend Palestijnen zijn die vorig jaar werd vrijgelaten na de gevangenenruil tussen Israël en Hamas die de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit mogelijk maakte. Als Halani inderdaad is gedood, is hij de eerste bij de deal vrijgekomen Palestijn die door Israël is gedood.

De Israëlische luchtaanvallen van gisteren begonnen nadat Palestijnse militanten eerder op de dag twee raketten op het zuiden van Israël hadden afgeschoten. Daarbij vielen geen gewonden. Sinds de luchtaanvallen gisteren begonnen, zijn volgens de Israëlische krant Haaretz meer dan zestig projectielen op Israël afgevuurd. Bij de raketbeschietingen raakten acht Israëli’s gewond.


Grotere kaart weergeven