Tientallen doden na aanslag Al Shabaab op leger Ethiopië

Militanten van de terreurorganisatie Al Shabaab hebben vanmiddag in het zuiden van Somalië de aanval geopend op het Ethiopische leger. Dit leidde tot urenlange rellen waarbij zeker tientallen mensen om het leven zijn gekomen.

Volgens inwoners van het grensdorp Yurkud duurde de aanval enkele uren. Een van de ooggetuigen zei zeventien dode strijders van de aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging Al-Shabab te hebben geteld. “We hebben nog nooit zulke zware gevechten als deze gezien”, zei hij per telefoon.

Een andere ooggetuige meldde zes omgekomen Ethiopische militairen te hebben gezien. Volgens hem moesten de opstandelingen zich op zeker moment terugtrekken door het hevige geweld.

Afrikaanse Unie gaat Ethiopische leger terugtrekken

De gevechten zijn ontstaan op de dag nadat de Afrikaanse Unie haar plan bekend maakte om Ethiopische troepen terug te trekken uit de Hoorn van Afrika voor het einde van april. Soldaten uit Djibouti, Oeganda en Burundi nemen hun plaats dan in.

Een woordvoerder van Al Shabaab, Sheikh Abu Musab Abdiasis, meldt dat de krachten vandaag 73 Ethiopische soldaten hebben gedood, en vijf van haar eigen strijder heeft verloren.

Daar tegenover meldt de gouverneur van de regio Bay in Somalië, Mohamed Ibrahim Abdifatah Gesey aan Reuters dat er 130 Al Shabaab strijders zijn gedood door de militanten, “met een minimaal verlies aan de zijde van de regering.”

De terreurbeweging overdrijft regelmatig het aantal slachtoffers dat ze heeft gemaakt en bagatelliseert het aantal slachtoffers in de eigen gelederen. Het Ethiopische leger geeft nooit informatie over het aantal slachtoffers.

Ethiopische militairen zijn sinds het begin van dit jaar in de grensregio met Somalië gestationeerd. Dit is onderdeel van een drieledige aanval op Al-Shabaab. Een Keniaanse troepenmacht is via het zuiden Somalië binnengetrokken en militairen van de Afrikaanse Unie hebben de opstandelingen uit de Somalische hoofdstad Mogadishu verjaagd.