‘Talibaanstrijders stemden in met overdracht’

Omheiningen van de omstreden gevangenis Guantánamo Bay op een foto uit 2010. Foto AP/Brennan Linsley

De vijf Talibaanstrijders die door de VS gevangen worden gehouden op Guantánamo Bay, hebben ingestemd met hun overplaatsing naar Qatar. Dat melden Afghaanse regeringsfunctionarissen vanmiddag.

De ambtenaren, die anoniem hun uitspraken deden, stellen dat de gevangenen zelf akkoord gaan met de deal, die vrede in Afghanistan dichterbij moet brengen.

De VS moeten de overdracht nog wel officieel goedkeuren, meldt persbureau AP. Diverse leden van het congres hebben geuit tegenstander te zijn van de deal. President Karzai was aanvankelijk ook tegen het verplaatsen van de gevangen, maar liet eerder vandaag weten dat de overplaatsing doorgaat.

Strategie om vredesbesprekingen dichterbij te brengen

De overdracht van de Talibaanstrijders is onderdeel van de strategie van de Verenigde Staten en de Afghaanse regering om de Talibaan tot serieuze vredesbesprekingen te bewegen. De internationale troepenmacht verlaat Afghanistan eind 2014 en hoopt dan een stabiel en rustig Afghanistan achter te laten. Daarvoor is het betrekken van de Talibaan bij de toekomst van het land noodzakelijk, erkennen zowel de Amerikanen als de Afghaanse regering.

De reden dat de Talibaanstrijders naar Qatar worden overgebracht is dat de Afghaanse beweging daar onlangs een diplomatiek kantoor opende. Het kantoor was onder meer bedoeld om over de vrijlating van Talibaanstrijders op Guantánamo Bay te onderhandelen. Sinds de aanslagen van 11 september hebben de VS honderden moslimextremisten van groepen als de Talibaan en Al-Qaeda in het detentiecentrum op Cuba gevangen gezet.

    • Annemarie Coevert