‘Succes is als een goede borrel’

Robert Bloemers is 65 jaar, maar moet er niet aan denken om te stoppen met werken. Zolang het kan, blijft hij bestuursvoorzitter van zijn eigen bedrijf, handelsmaatschappij Imbema Groep.

Foto Maurice Boyer

Pensioen

„Ik heb nog geen zin om te stoppen, al bouw ik wel af. Hobby’s heb ik niet, mijn hart ligt bij de firma. Mijn zoon, dochter en neef werken ook in het bedrijf, de tijd zal leren wie mij gaat opvolgen. De zaak overdragen aan familie zal het afscheid wel vergemakkelijken. Mijn volgende deadline ligt bij zeventig jaar, dan kijk ik wel weer. Mijn vrouw vindt dat ik te lang werk, maar ik kan en wil dat niet veranderen.”

Trots

„Ik ben er trots op dat we een bedrijf hebben waar de continuïteit gewaarborgd is. In mijn tijd is Imbema gegroeid van één divisie, die onderdelen voor de industrie verhandelde, naar drie divisies. We leveren nu ook producten voor de transportsector en voor de niet-gebonden garagebedrijven. ”

Leermoment

„Mijn vader, die het bedrijf in 1947 heeft opgezet, vond dat ik niet met automaterialen aan de gang moest. Hij dacht dat daarmee geen geld te verdienen was. Ik heb zijn advies in de wind geslagen en het is goed gegaan. De automaterialen zijn nu goed voor een kwart van de omzet. Daarvan heb ik geleerd dat ik toch mijn eigen gang moet gaan. Probeer maar dingen uit, daar is het bedrijf groot genoeg voor. Ik heb ook geleerd dat we bij de handel moeten blijven en niet moeten gaan produceren. Dat hebben we eens geprobeerd, maar dat is fout gelopen en heeft ons geld gekost. We hebben een handelsgeest, geen productiegeest.”

Voorbeeld

„Mijn vader is mijn voorbeeld. Ik heb altijd bewondering gehad voor zijn optimisme, zijn werklust, zijn inzet. Als het nodig was, moest alles wijken voor zijn werk. Ik zou willen dat ik beter had geluisterd naar mijn ouders toen ze zeiden dat ik meer diploma’s nodig had. Ik heb alles in de praktijk geleerd, maar had achteraf toch graag een universitaire basis gehad, en een studietijd om op terug te kijken.”

Geld

„Geld moet werken. Daarom laten wij het voor het grootste deel in het bedrijf zitten en keren we slechts een bescheiden dividend uit. Daardoor heeft Imbema een gezonde balans en kun je klappen opvangen. In mijn persoonlijk leven kan ik de dingen doen die ik wil. Al is dat ook weer beperkt doordat het grootste deel van mijn leven zich in de firma afspeelt. Er zijn gewoon niet zoveel dingen waaraan ik geld kán uitgeven. Mij zul je geen lange reizen zien maken, bijvoorbeeld, zonde van de tijd en het geld. Ik zit goed in het pak, heb een mooie auto en een mooi huis. Ik heb geen tijd en geen behoefte om meer uit te geven.”

Succes

„Succes geeft een goed gevoel. Al heb ik er wel eens moeite mee dat werknemers bij succes meteen aan geld denken. Succes is een levenselixer, een goede borrel om het leven te laten stromen. Het geeft energie. Ik zeg altijd: als ik er morgen niet meer ben, dan mag je zeggen dat ik van het leven genoten heb.”

Leidinggeven

„Ik ben een weegschaal: ik zoek altijd naar harmonie. Ik zoek de strijd niet op. Ik kan goed luisteren, ben niet vaak boos. Ik ben geen debater, daar heb ik het geduld niet voor. Mijn kinderen wel, dat bewonder ik in hen. In mijn bestuurdersrol in het vrijwilligerswerk merk ik het verschil bij het leidinggeven. In dat verband moet je veel meer verantwoorden. In het eigen bedrijf gaat dat een stuk makkelijker.”

In een volgend leven...

„...word ik weer ondernemer. Het omgaan met mensen, het gevoel voor producten, dat zit in mijn bloed. Maar dan ga ik wel eerst naar de universiteit, want daar kan je als ondernemer alleen maar van profiteren.”