Sportweekend: Groothuis vs. Davis en wint Lieuwe Westra Parijs-Nice?

Gaat hij het doen? Wint Lieuwe Westra de Koers naar de Zon na Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman en Michael Boogerd?

Na vandaag en morgen nog één schaatsweekend en dan zit het seizoen er echt op. Dit weekeinde worden in Berlijn de finales van wereldbeker verreden, over twee weken wordt afgesloten met het WK afstanden in Heerenveen.

Vanaf 20 november deed Nederland het over zes wedstrijden vooral goed op de 1.000 meter voor mannen. Stefan Groothuis gaat aan de leiding en alleen Shani Davis bedreigt hem nog. De Amerikaan won wel de laatste drie races; pakt hij ook goud in Berlijn dan móet Groothuis minstens brons pakken. Alleen de Nederlander snakt naar het eind van het seizoen, bleek vorig weekend in Thialf:

Op de combi van 5 en 10 kilometer gaat het tussen Bob de Jong en Jorrit Bergsma. Bij de vrouwen is er nog wat kans op Oranjescucces met Marrit Leenstra op de 1.000 en Ireen Wüst op de 1.500 meter. Tsja, en dan nog het zorgenkindje dat de Ploegenachtervolging heet. Nederland is bij de mannen nog kansrijk, maar moet alle zeilen bijzetten om Zuid-Korea en Duitsland voor te blijven.

Voorjaarskoersen leiden peloton naar Milaan-Sanremo

Morgen finisht Parijs-Nice en afgelopen woensdag ging de Tirreno-Adriatico van start. Het zijn etappekoersen van een week die veelal nog met been- en mouwstukken verreden worden, want warm is het nog niet echt. Regenachtig en soms ronduit koud wel.

Richting Nice wordt er vandaag nog even wat geklommen en wacht morgen een tijdrit van een kleine 10 kilometer. De strijd om de eindzege leek te gaan tussen Bradley Wiggings (Sky) en oudgediende Levi Leipheimer (Omega). Totdat daar donderdag de fraaie ritzege van Lieuwe Westra was en hij zich tussen beide heren in nestelde.

Twitter avatar lieuwewestra Lieuwe Westra Bedankt iedereen voor de reacties !! Besef het nog niet wat ik gedaan heb.. Mooiste zege tot nu toe!! #bedankt

De fraaie overwinning van Westra:

Via de Tirreno-Adriatico, ooit gewonnen door een veelbelovende Thomas Dekker en Joop Zoetemelk, gaan we richting de volgende voorjaarsklassieker: La Primavera. Eerst dient nog even genoemd te worden dat de Tirreno de laatste jaren een prooi was voor grote mannen als Evans, Garzelli, Scarponi, Cancellara en Klöden. Dit jaar zullen Vincenzo Nibali, Roman Kreuziger en Joaquin Rodriguez ongetwijfeld een gooi doen naar de troonopvolging. En dan is het volgend weekend tijd voor Milaan-Sanremo!

En dan verder nog…
Ja, voetbal natuurlijk. Geen krakers in de Eredivisie maar wel wedstrijden waarin de toppers zomaar eens een puntje zouden kunnen verspelen. Zo ontvangt moet PSV naar NAC en Twente naar NEC. AZ lijkt bij De Graafschap weinig problemen te hoeven verwachten, en Ajax is gastheer voor RKC. Feyenoord ontvangt FC Utrecht. In de buitenlandse competities staan evenmin toppers op de rol.

In Istanbul wordt overigens gestreden om wereldtitel binnen de atletiek, maar dan wel indoor. Kogelstoter Rutger Smith staat daar bijvoorbeeld in de finale. En in Indian Wells wordt getennist alleen niet door Nederlanders. De liggen er alweer uit nadat Michaëlla Krajicek als laatste Oranjetroef kansloos uit het toernooi vloog.