Slowakije naar stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen

In de Slowaakse hoofdstad Bratislava braken gisteravond rellen uit vanwege het corruptieschandaal in de Slowaakse politiek. Foto AP / Petr David Josek

De bevolking van Slowakije gaat vandaag naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. De verwachting is dat de linkse oppositie de verkiezingen gaat winnen.

De Slowaakse regering van huidig premier Iveta Radicova kwam in oktober vorig jaar ten val nadat het Slowaakse parlement tegen de uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF had gestemd. De linkse oppositie wilde alleen akkoord gaan met uitbreiding van het fonds als de regering daarna zou opstappen en verkiezingen zou uitschrijven. Een paar dagen na de val van de regering stemde Slowakije alsnog in met verruiming van het EFSF.

Coalitiepartijen op verlies door oud corruptieschandaal

De eurocrisis was in de campagne voor de verkiezingen echter al niet meer het belangrijkste onderwerp. De linkse oppositiepartij van oud-premier Roberto Fico scoort naar verwachting vandaag goed omdat de regering van Radicova geplaagd wordt door een corruptieschandaal van een aantal jaren geleden. Toen zouden politici van zowel regering als oppositie smeergeld hebben aangenomen van een private partij in ruil voor het toekennen van lucratieve deals over privatisering.

De centrum-rechtse partij SDKÚ, een van de coalitiepartners, komt voort uit de partij die destijds het bewind voerde en is in een kwaad daglicht komen te staan. Een van de kopstukken van de partij is oud-premier Dzurinda. Leden van de linkse oppositiepartij van Fico worden echter ook genoemd in de zaak. De partij, zou in 2010 een onderzoek naar de affaire hebben gesaboteerd.

De stembussen in Slowakije gingen vanochtend om zeven uur open en blijven dat nog tot vanavond tien uur. De eerste resultaten van de verkiezingen worden morgenochtend verwacht.