Schultz beboet NS en ProRail

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail krijgen boetes opgelegd omdat ze onvoldoende hebben gepresteerd. NS moet ruim 1,1 miljoen euro over 2010 betalen, spoorbeheerder ProRail 300.000 euro. Dat schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) aan de Tweede Kamer.

NS kreeg eerder een voorwaardelijke boete van ruim twee miljoen euro over 2010 opgelegd. Het bedrijf kreeg de kans die boete te ontlopen door in 2011 beter te presteren. De punctualiteit en de hoeveelheid treinen die reden verbeterden, maar de reizigers bleken ontevreden, onder meer over de reizigersinformatie, het ontbreken van personeel in de trein en de kans op een zitplaats. Daarom wordt de boete nu deels geïnd.

NS kreeg daarnaast een voorwaardelijke boete van 2,75 miljoen euro over 2011 opgelegd. Ook in dat geval omdat de reiziger niet tevreden was.

NS maakte gisteren juist bekend dat 94,7 procent van de treinen vorig jaar op tijd reed, een record. Op tijd wil zeggen: minder dan vijf minuten te laat. Als de prestaties dit jaar voldoende verbeteren, zal de boete worden kwijtgescholden, beloofde de minister.

De winst van NS kwam vorig jaar uit op 211 miljoen euro, tegenover 149 miljoen een jaar eerder.

Spoorbeheerder ProRail moet over 2010 een boete betalen van 300.000 euro, omdat reizigers twee jaar geleden onvoldoende zijn geïnformeerd bij vertragingen. Sinds 1 augustus is NS verantwoordelijk voor de reisinformatie.