Felle oproep Golfstaten aan Rusland voor steun vredesplan Syrië

Mohammed Hussein Tantaw vandaag in overleg met de Russische minister Lavrov (links) in Kairo. Foto AFP

Een aantal Arabische Golfstaten hebben vandaag een nadrukkelijk beroep gedaan op Rusland om het Arabische vredesinitiatief te steunen dat een einde moet maken aan het bloedvergieten in Syrië.

De oproep om een vredige overdracht van de macht, en dus de afzetting van president Bashar al-Assad te bevorderen, werd gedaan tijdens een overleg van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken met Sergei Lavrov, de Russische minister. De ministers gebruikten hierbij ferme taal en brachten hierbij expliciete beschuldigingen richting Rusland naar voren. Volgens hen heeft Rusland Assad een ‘vrijbrief’ gegeven om het geweld tegen Syrische burgers voort te zetten, zo meldt persbureau AP.

Op een bijeenkomst van de Arabische Landen en Rusland in Kairo klonk vanochtend al veel kritiek van de Arabische landen op Rusland, dat het regime van Assad te veel in bescherming zou nemen.

Rusland tot dusver ‘neutraal’

De Russen, die al decennialang een warme verstandhouding hebben met Syrië, blokkeerden tot twee keer toe een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die het Syrische regime veroordeelde voor het geweld in het land. Rusland gaf tot dusver aan zich in de kwestie strikt neutraal te willen opstellen.

Tijdens de bijeenkomst riep Qatar vanochtend opnieuw op tot een interventie door Arabische en andere internationale troepen in Syrië. Qatar pleitte vanochtend in Kairo ook voor het erkennen van de Syrische oppositie als de rechtmatige vertegenwoordiger van het Syrische volk. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de verschillende oppositiepartijen in Syrië zich verenigen, aldus de premier, zodat zij “de tirannie van het regime” kunnen weerstaan.