Revolutie

rEvolution-wijnglas

Of er nu wel of geen standaardglas bestaat, er is wel een universeel wijnglas. Dat schrijven Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven in hun nieuwe boekje Smaakstof. Het duo afficheert het Riedel chiantiglas als zodanig en roemt dit model: „Omdat het een helder glas is zonder tierelantijnen, met een poot en een lekkere grote kelk die een beetje tulpvormig toeloopt.”

Verre van standaard is het rEvolution-wijnglas van de Tsjechische ontwerper Martin Jakobsen. Een glas zonder voet, maar wel met een steeltje. „Sommige mensen geloofden niet in het revolutionaire concept. Maar iedereen die het uitprobeerde, was verrast”, laat Jakobsen weten. „Inschenken, ruiken en drinken gaat veel handiger dan bij een standaardglas.” Helaas waren we er net achter (zie hiernaast), dat een standaardglas niet bestaat.

Smaakstof (Carrera Culinair, 9,95 euro)

rEvolution 25,00 euro, vinice.nl