‘Regime Assad nog stevig in zadel’

Een Syrische demonstrant betuigt in Damascus zijn steun aan president Bashar al-Assad. Foto AFP / Louai Beshara

De naaste vertrouwelingen van president Assad zijn vastberaden hem te blijven steunen en het is daarom niet waarschijnlijk dat hooggeplaatste figuren binnen zijn regime naar de oppositie zullen overlopen. Dat schrijft The Washington Post vandaag.

De Amerikaanse krant sprak met hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen en die geloven dat Assad het regime nog sterk onder controle heeft en dat ook het Syrische leger, een van de sterkste legers uit de regio, bereid is om ver te gaan om het regime overeind te houden. Op de lange termijn denken de Amerikanen dat het er niet goed uitziet voor het regime, maar “het leiderschap gaat heel hard vechten” om te overleven, aldus de functionarissen.

‘Syrische regime vastberaden buitenlandse interventie te weerstaan

Hoewel militair ingrijpen door westerse of Arabische landen nog heel ver weg lijkt, denken de Amerikaanse functionarissen ook dat het regime van Assad vastberaden is een buitenlandse interventie het hoofd te bieden. Zelfs voor de militair zo machtige Verenigde Staten zou het moeilijk zijn om, zoals in Libië, een no-fly zone boven het land af te dwingen vanwege het netwerk van luchtafweergeschut in het land.

In het jaar dat de volksopstand tegen Assad’s regime nu duurt, zijn naar schatting tussen de tienduizend en twintigduizend soldaten overgelopen naar de oppositie. Afgelopen week stapte ook de onderminister van Olie van het regime, Abdo Hussameldin, op. De Amerikaanse functionarissen verwachten echter niet dat veel andere bewindslieden Hussameldin zullen volgen.

Annan arriveert in Damascus, maar geweld gaat door

In een poging met behulp van diplomatie een einde te maken aan de crisis in Syrië, arriveerde bemiddelaar Kofi Annan vanochtend in Damascus om gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van het regime en de oppositie. In Kairo spreken de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken vandaag met hun Russische collega Sergei Lavrov over de situatie in Syrië.

Annan ariveerde een dag nadat gisteren volgens activisten minstens 72 mensen werden gedood bij acties van het Syrische leger in Homs en andere steden. Ook vanochtend maakten lokale activisten alweer melding van geweld: het leger zou begonnen zijn met beschietingen in de noordelijke provincie Idlib.