Qatar roept weer op tot interventie - ‘goed gesprek Annan en Assad’

Kofi Annan arriveerde vanochtend in Damascus om te praten met de Syrische president Bashar al-Assad. Foto AP / Bassem Tellawi

Qatar heeft vanochtend opnieuw opgeroepen tot een militaire interventie in Syrië. In Damascus had bemiddelaar Kofi Annan ondertussen een eerste onderhoud met president Assad in een poging het geweld in het land te stoppen.

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken zijn sinds vanochtend in Kairo bijeen om samen met onder anderen hun Russische collega Sergei Lavrov over de situatie in Syrië te praten. De premier van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, zei dat de tijd is gekomen om met Arabische en andere internationale troepen een einde te maken aan het geweld in Syrië. De premier deed een vergelijkbare oproep in januari, die overigens geen navolging kreeg omdat de Arabische Liga verdeeld is over hoe de crisis in Syrië op te lossen.

Qatar pleitte vanochtend in Kairo ook voor het erkennen van de Syrische oppositie als de rechtmatige vertegenwoordiger van het Syrische volk. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de verschillende oppositiepartijen in Syrië zich verenigen, aldus de premier, zodat zij “de tirannie van het regime” kunnen weerstaan. De kleine Golfstaat Qatar pleit al maanden voor een harde lijn tegen het regime van Assad. Er bestaan sterke vermoedens dat Qatar samen met Saoedi-Arabië de Syrische opstandelingen bewapent. Beide landen zien het bewind van Assad graag verdwijnen omdat het samenwerkt met hun rivaal Iran.

‘Goed gesprek’ tussen Annan en Assad in Damascus

In Damascus voerde Kofi Annan, die gisteravond in Syrië arriveerde om namens de VN en de Arabische Liga te bemiddelen tussen de strijdende partijen in het land, vanochtend een eerste gesprek met president Assad. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA kende de ontmoeting een “positieve ambiance”. Annan is naar Damascus afgereisd om te inventariseren of er een diplomatieke oplossing mogelijk is die het geweld in Syrië kan beëindigen.

Dat een diplomatieke oplossing wellicht kansrijker is dan een militaire optie zoals die door Qatar wordt bepleit, blijkt uit wat Amerikaanse functionarissen vanochtend in The Washington Post over het regime van Assad zeiden. De naaste vertrouwelingen van president Assad zijn vastberaden hem te blijven steunen en het regime zou ook bereid zijn alle nodige middelen in te zetten om een buitenlandse interventie het hoofd te bieden.