Over de haag

Geen commentaar

Normaal staan ze gretig na afloop van de ministerraad de wachtende journalisten te woord. Maar vrijdag liepen de ministers snel door. Tijdens de tussenformatie wordt met geen woord gerept over de onderhandelingen. Maar wat als zo’n lastige journalist toch wat wil vragen? Staatssecretaris Ben Knapen lost het op door de journalisten naar het Catshuis te dirigeren. Dáár wordt onderhandeld, zegt hij een paar keer. Minister Jan Kees de Jager – normaal iemand die de tijd neemt – spurt ook door. Een telefonische vergadering met Europese ministers, bezweert hij. Daarna heeft hij alle tijd. Iedereen is welkom op zijn ministerie, vijf minuten verderop, voor een briefing. Even later komt de teleurstelling: in plaats van een briefing volgt een briefje. Over Griekenland.

Schaamte

Wie je ook vraagt binnen het CDA, ontwikkelingssamenwerking ligt het meest gevoelig bij de onderwerpen die nu ter tafel liggen in het Catshuis. Fons Jacobs, burgemeester van Helmond en CDA-lid, verwoordde zijn gevoel deze week in het Eindhovens Dagblad. „Ik schaam mij als we op dit soort zaken gaan bezuinigen. Deze discussie doet mij pijn. Van elke 100 euro die we in Nederland verdienen, zouden we nog niet eens 70 cent over hebben voor mensen in de derde wereld?” Net als veel andere CDA’ers ziet hij de bui al hangen. Maar hij zal ervoor strijden die 0,7 procent overeind te houden. „Zo lang mogelijk”.

Vrolijke Asscher

De luiken zijn open en blijven open, schreef PvdA-voorzitter Hans Spekman vrijdag op de site van zijn partij. Hij is enthousiast over de campagne voor een nieuwe partijleder. „Veel mensen vragen mij of deze kandidaat ook gelijk de kandidaat is voor de volgende verkiezingen? Mijn antwoord daarop is heel duidelijk: nee!” Als er een lijsttrekker moet komen, gaat het opnieuw los. Dan maakt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher goede kans, zo bleek uit een enquête van deze krant. En wat twitterde hij op dat moment? Asscher was „helemaal vrolijk”. Waarvan? Van „een bezoek aan basisschool Onze Wereld”.

Geen commentaar (2)

Over één ding bestaat geen onduidelijkheid meer. Premier Mark Rutte is geen lid van de PvdA. De leider van de VVD gaf het vrijdag zonder dralen toe. Dus mag hij ook niet meedoen aan de verkiezing van de nieuwe PvdA-fractieleider. Maar hij heeft toch wel een voorkeur, zo werd hem na afloop van de ministerraad gevraagd? Rutte dacht lang na. De spanning bij de journalisten liep op. En de uitkomst van zijn overdenkingen? Nee, hij had werkelijk geen voorkeur. Echt niet en als hij die al had gehad dan zou hij die natuurlijk niet als premier kunnen vertellen. Rutte raakt er steeds meer bedreven in zijn gehoor bij de wekelijkse persconferentie met een kluitje het riet in te sturen.

‘Over de haag’ is een rubriek over voor- en achterkant van de politiek.