Oppositie leidt in exit poll Slowakije

Robert Fico spreekt op de verkiezingsdag met journalisten in Slowakije. Foto AP/Samuel Kubani

Volgens exit polls staat de linkse oppositiepartij in Slowakije op winst in de vervroegde parlementsverkiezingen. De indicatie geeft aan dat de partij van oud-premier Robert Fico 39,6 procent van de stemmen heeft gekregen.

Hiermee maakt de oppositiepartij kans op precies de helft van de 150-zetels van het Parlement. Dit zou betekenen dat Fico een coalitiepartner nodig heeft voor een ​​meerderheidsregering.

Fico wordt beschouwd als een populistische leider die heeft beloofd de verzorgingsstaat te behouden, de vennootschapsbelasting te verhogen en de inkomstenbelasting voor de hoogste verdieners wil verhogen.

Vorig parlement was tegen Europees noodfonds

De Slowaakse regering van huidig premier Iveta Radicova kwam in oktober vorig jaar ten val nadat het Slowaakse parlement tegen de uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF had gestemd. De linkse oppositie wilde alleen akkoord gaan met uitbreiding van het fonds als de regering daarna zou opstappen en verkiezingen zou uitschrijven. Een paar dagen na de val van de regering stemde Slowakije alsnog in met verruiming van het EFSF.

De linkse oppositiepartij van oud-premier Roberto Fico was al als favoriet bestempeld omdat de regering van Radicova geplaagd wordt door een corruptieschandaal van een aantal jaren geleden. Toen zouden politici van zowel regering als oppositie smeergeld hebben aangenomen van een private partij in ruil voor het toekennen van lucratieve deals over privatisering.