Onderhandelingen schadevergoeding zedenzaak begonnen

Het gebouw van 't Hofnarretje eerder dit jaar. Inmiddels heet het kinderdagverblijf De Vlinderheuvel. NRC / Maurice Boyer

De onderhandelingen over een schadevergoeding voor de slachtoffers van hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. zijn begonnen.

De aansprakelijkheidsverzekeraar van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje, waar hoofdverdachte in de zedenzaak tweeënhalf jaar werkte, heeft zich gemeld. Advocaat Richard Korver heeft dit bevestigd, zo meldt persbureau Novum vanavond.

Korver vertegenwoordigt 45 slachtoffers die in het proces een rol spelen, maar daarnaast nog eens ongeveer twintig slachtoffers die ‘van de dagvaarding af zijn gevallen’. Volgens de raadsman weigerde oud-eigenaar van ’t Hofnarretje Albert Drent sinds mei de naam van de verzekeraar te noemen. Hierdoor hebben ouders van de misbruikte kinderen nog altijd geen zicht op een vergoeding. Korver heeft dit diverse malen in de media aangekaart.

Naar aanleiding van de aandacht in de media zou de verzekeringsmaatschappij zich twee weken geleden bij Korver hebben gemeld. Wie de verzekeraar is, wil Korver niet zeggen. De eerste gesprekken zijn volgens de raadsman inmiddels gevoerd. Met de aansprakelijkheidsverzekeraar wordt nu in kaart gebracht welke schade er is ontstaan door het seksueel misbruik van Robert M. en wat de omvang ervan is. Korver houdt er rekening mee dat de onderhandelingen een jaar kunnen gaan duren.

Slachtoffers die niet door Korver worden vertegenwoordigd, kunnen zich overigens melden bij de Stichting Onderzoek Hofnarretje voor de afhandeling van de schadevergoeding, geeft de advocaat aan.

Maandag begint de inhoudelijke behandeling van de Amsterdamse zedenzaak. De zaak kwam in december 2010 aan het licht. M. heeft bekend 87 jonge kinderen te hebben misbruikt, onder meer tijdens zijn werk bij kinderdagverblijf ’t Hofnarretje. De ouders van slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak krijgen spreekrecht in de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.