‘Minder snel studiefinanciering voor buitenlandse student’

Foto NRC / Roel Rozenburg

Het wordt minder makkelijk voor studenten uit andere EU-landen om in Nederland studiefinanciering aan te vragen. Nederlandse studenten moeten al meer zelf betalen voor hun studie en staatssecretaris van Onderwijs Zijlstra vindt het eerlijker als dat ook voor buitenlandse studenten gaat gelden. Dat zei hij vanochtend op Radio 1.

Het aantal buitenlandse studenten met een beurs is de afgelopen jaren bovendien flink gestegen. Dat komt onder meer doordat collegegeld hier lager is of omdat elders te weinig opleidingsplaatsen zijn.

In 2006 werd nog zes miljoen euro uitgegeven aan beurzen voor studenten uit andere landen van de Europese Unie. Vorig jaar was dat opgelopen naar 26 miljoen euro.

EU-studenten kunnen nu nog een basisbeurs van 266 euro krijgen als ze naast hun studie minimaal acht uur werken. Zijlstra wil dat vanaf volgend jaar minimaal veertien uur moet worden gewerkt. “Nederland legt de regels vanuit Europa nu heel soepel uit. Dat gaan we nu strikter doen.” Zijlstra wil niet dat er studenten om financiële redenen naar Nederland komen. Studenten die buitengewoon goed zijn zijn volgens hem nog wel welkom.