Liefje van Hollande boos op eigen blad

Valérie Trierweiler, de vriendin van de socialistische presidentskandidaat François Hollande, pronkt deze week op de cover van het populaire weekblad ParisMatch. ‘Valérie, de charmante troef van Hollande. De geboorte van hun liefde. Het relaas’, kopte het blad.

Tot zover weinig aan de hand. Behalve: Valérie Trierweiler schrijft zelf al twintig jaar voor ParisMatch, waarvoor ze als politiek journaliste de Parti Socialiste volgt. Van dit coververhaal wist ze helemaal niets af.

Op Twitter zei ze woedend te zijn omdat er privéfoto’s zijn gebruikt en ze bestempelde het verhaal als seksistisch. ParisMatch reageerde laconiek, ook via Twitter: dat is ons voorrecht, en wij beslissen onafhankelijk over de cover. Niemand is beter geplaatst om dat te weten dan jij, Valérie, antwoordde ParisMatch.

Binnenin schrijft het blad hoe hun eigen journaliste al ruim voor de verkiezingen van 2007 een relatie kreeg met Hollande, toen nog de man van de socialistische presidentskandidate Ségolène Royal.

Hoewel Trierweiler traditioneel links stemt, bekende ze in 2007 niet te hebben gestemd in de tweede ronde. Kiezen voor de vrouw van de man waarmee ze al enkele jaren een geheime relatie had, en met wie ze ’s avonds soms uren belde, vond ze toch een beetje raar.

De relatie tussen Trierweiler en Hollande raakte pas echt publiekelijk bekend tijdens de voorverkiezingen bij de PS in de herfst van vorig jaar. Sindsdien staan haar werkzaamheden voor ParisMatch op een lager pitje, in afwachting van de uitslag van de verkiezingen.

Het hele verhaal illustreert vooral de vaak moeizame relatie tussen de Franse journalistiek en politiek, waarbij journalisten vaak informatie achterhouden die ze te privé vinden. Die gespannen relatie was het onderwerp van een felle polemiek na de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn vorig jaar op verdenking van verkrachting. Veel journalisten bleken toen veel te weten over de liederlijke levenswandel van DSK, maar schreven er nooit over.