Nesbitt verslaat Leenstra op 1500 meter - Kramer blijft De Jong voor

Sven Kramer vandaag tijdens zijn 500 meter. Foto AP/Markus Schreiber

Marrit Leenstra heeft vandaag bij de wereldbekerfinale in Berlijn zilver gewonnen op de 1500 meter. De 22-jarige Nederlandse moest met haar tijd van 1.56,93 minuten alleen Christine Nesbitt net voor zich dulden.

De Canadese reed de afstand in 1.56,77 minuten. Nesbitt verzekert zich door haar zege van de wereldbeker op de 1500 meter. Dat gaat ten koste van Ireen Wüst, die zich dit weekend ziek afmeldde. Ook mag Nesbitt zich winnares noemen van de Grand World Cup, een overall wereldbekerklassement dat dit seizoen in het leven werd geroepen.

Linda de Vries bemachtigde het laatste Nederlandse ticket voor het WK afstanden op de 1500 meter. Met haar zesde plaats troefde ze Diane Valkenburg af. Wüst en Leenstra waren al zeker van deelname.

Kramer wint vijf kilometer

Sven Kramer heeft eerder vanmiddag de 5000 meter gewonnen. De 25-jarige Fries snelde vanmiddag naar een tijd van 6.14,69.

Bob de Jong noteerde in 6.17,83 de tweede tijd en legt beslag op de eindzege in de World Cup. Jan Blokhuijsen eindigde als vierde in 6.20,27, achter de Amerikaan Jonathan Kuck. De Noord-Hollander plaatst zich daardoor net als Kramer en De Jong voor het WK afstanden over twee weken in Heerenveen.

Jorrit Bergsma kwam niet verder dan de vijfde plaats met 6.20,93. Hij loopt daardoor net als Douwe de Vries (zesde in 6.22,67) een ticket voor het wereldkampioenschap mis.

De Jong was vorig jaar ook de sterkste in de strijd om de wereldbeker. De 35-jarige Leimuidenaar houdt in het klassement over vijf en tien kilometer Kramer en Bergsma achter zich. Michel Mulder heeft eerder vandaag in Berlijn de 500 meter op zijn naam geschreven.