Kortkolom economie

Richard Homburg krijgt boete AFM

Amsterdam. Oprichter en voormalige bestuurder van Homburg Invest, Richard Homburg, heeft van toezichthouder AFM een boete opgelegd gekregen van 96 duizend euro wegens marktmanipulatie. Homburg heeft volgens de AFM onjuiste informatie verspreid tijdens een uitzending van het televisieprogramma Business Class. De vastgoedbeleggers meldde in juni 2009 dat voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering positief nieuws naar buiten zou worden gebracht. In de dagen daarna ging de beurskoers van Homburg Invest met 38 procent omhoog. Volgens de AFM had Homburg echter moeten vermoeden dat de informatie uit het betreffende persbericht door beleggers negatief zou worden ontvangen omdat onder meer bekend werd gemaakt dat er geen dividend zou worden uitgekeerd. (Novum)

Economie Portugal verder gekrompen

LISSABON. Het bruto binnenlands product van Portugal is in het vierde kwartaal van 2011 met 2,8 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat maakte het Portugese statistiekbureau gisteren bekend. De verdere krimp van de Portugese economie komt volgens het bureau vooral door de omvangrijke bezuinigingsmaatregelen die de binnenlandse vraag hebben aangetast, en door de crisis in de eurozone die voor een afname van de export heeft gezorgd. (Dow Jones)