Kortkolom binnenland

Arabische Lente

Tienduizenden mensen protesteren in Bahrein

Manama. Tienduizenden mensen zijn gisteren in Bahrein de straat op gegaan om hervormingen te eisen. Het was het grootste protest in een jaar. De shi’itische geestelijke sjeik Isa Qassim had mensen opgeroepen weer te protesteren. Betogers droegen spandoeken waarop de ‘dictatuur’ werd verworpen en de vrijlating van gevangenen werd geëist. Vorig jaar vielen Saoedische troepen Bahrein binnen om de autoriteiten te helpen de protesten van de shi’itische meerderheid (70 procent van de bevolking) neer te slaan. Maar sindsdien zijn de protesten weer begonnen en geëscaleerd. (Reuters)

Midden-Oosten

Israël doodt Palestijnse leider met luchtaanval

Gaza. Vijf Palestijnse militanten zijn gisteren gedood bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Onder hen is de leider van de militante groepering ‘Volkscomités’ (PRC) Al-Qaisi . De luchtaanvallen volgden op het afvuren van mortieren vanuit de Gazastrook op Israël, waarbij twee Israëliërs gewond raakten. Volgens Israël beraamde hij een aanslag. (AP)

Wetenschap

Bestuur UNESCO keurt prijs Obiang goed

Parijs. Het bestuur van UNESCO heeft een wetenschappelijke prijs goedgekeurd, die wordt gefinancierd door de president Obiang van Equatoriaal-Guinee. Mensenrechtenorganisaties en westerse landen hebben zich verzet tegen de instelling van de prijs, omdat Obiang bekend staat als een autoritaire leider en een mensenrechtenschender. De prijs droeg aanvankelijk de naam van Obiang, maar is nu omgedoopt tot de Equatoriaal-Guinee International Prize for Research in the Life Sciences. De directeur van UNESCO gaat nu proberen de prijs via juridische weg tegen te houden. (AP)

Fukushima

Regering Japan wist van risico meltdown

Tokio. Al binnen vier uur nadat de Japanse kerncentrale Fukushima vorig jaar op 11 maart werd overspoeld door de tsunami, wist de Japanse regering dat de schade zo zwaar was dat de reactoren konden smelten. Die kennis werd echter maanden verzwegen. Dat blijkt uit documenten die vrijdag in Tokio zijn vrijgegeven. (AP)

Een jaar na Fukushima, Z&Z, pagina 26-27