Jas als cape

PHOTO © TEAM PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME

Showlocaties herkende je tijdens de internationale modeweken aan de drommen mensen voor de deur die hun jas als een cape over hun schouders hadden geslagen. Vrouwen – en een enkele modieuze man – droegen hun wollen jassen, trenchcoats, motorjacks of colberts zonder armen in de mouwen.

Het zal iets te maken hebben met de fotografen die bij modeshows hun lenzen op de outfits van genodigden richten: capes vallen een beetje open, waardoor de onderliggende kleding beter in beeld komt.

In upper class kringen draperen oudere dames hun mantels al decennialang over de schouders. Nu zijn het vooral de modeprofessionals die hun mouwen negeren: de trend heeft de straat nog niet bereikt.

Het is ook geen bijster praktische manier van dragen, bij een beetje wind glijdt de jas van de schouders. De Amerikaanse ontwerper Phillip Lim heeft er iets op gevonden: op zijn jassen zit een riempje, waardoor ze ook als cape gedragen kunnen worden.