Huilen op wc als ze je fietsbroek lelijk vinden

Modern Family Seizoen 2 24 afleveringen van 25 minuten € 22,99

De serie Modern Family zou niet half zo leuk zijn zonder de quasidocumentaire interviewtjes tussen de scènes door. In onderonsjes met de kijker leveren de personages commentaar op de situatie, meestal om te verklappen wat ze er werkelijk van denken.

Als Phil moet invallen als presentator op een jubileumavond voor collega’s, gaat hij enthousiast aan de slag met zijn grappen, die hij uitprobeert op zijn gezin. Zijn vrouw Claire lacht hartelijk mee. Maar tegen ons zegt ze, recht in de camera, zittend op een bankje, dat ze bang is dat hij zichzelf vernedert. „Phil is een leuke man, maar hij is niet grappig (He’s fun, but not funny). Let maar op: ik lach met mijn mond, niet met mijn ogen.”

Het is een mooie, literaire constructie, deze samenzwering met de kijker. De methode werd populair door Ricky Gervais in The Office. Net als de Britse komiek kijken de acteurs soms veelbetekenend in de camera, maar Modern Family verfijnt en verbetert het idee.

Je zit in het complot, soms met alle personages tegelijk, als ze omstebeurt biechten in de camera. Hypocrisie wordt ontbloot, wangedrag erkend.

Aan de oppervlakte is deze comedy een aaneenschakeling van misverstanden en botsende karakters. Phil is de idioot, zo onhandig dat je het maar net kan aanzien, en Claire de controlfreak. De andere twee gezinnen in deze moderne familie zijn gevormd rond haar broer en vader. De vader wordt gespeeld door Ed O’Neill – een getemperde variant van Al Bundy, het typetje dat hem beroemd maakte. Zijn voornaamste bezigheid is Gloria in het gareel te houden, zijn tweede vrouw, die even aantrekkelijk als heetgebakerd is.

Claires broer, de opportunistische Mitchell, vormt een interessant stel met de overgevoelige Cameron, het type homo dat in de badkamer een potje gaat janken als je zegt dat een wielerbroek hem niet staat.

De afwijkende vorm, in combinatie met scherpe karakters en puntige dialogen, maakt Modern Familyeen sprankelende serie. Ook dit tweede seizoen werd met een Emmy bekroond als beste comedy.

Geen van de acteurs wordt als hoofdrolspeler beschouwd, waardoor de zes volwassen acteurs bij deze belangrijkste televisieprijs de categorie van de bijrollen domineerden. De prijzen gingen naar Julie Bowen (Claire) en Ty Burrell (Phil). Ook de scenarioschrijvers werden onderscheiden. Zij verdienen misschien wel de meeste lof.

    • Ron Rijghard