Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: de spectaculaire nalatenschap van Jean Giraud

Giraud hierin 2009 voor een levensgrote afbeelding van een van zijn strips in zijn atelier in Parijs. Foto AFP / Alain Jocard

Wellicht onbewust hebben velen het werk van de succesvolle Franse striptekenaar Jean Giraud bewonderd, die vandaag op 73-jarige leeftijd overleed. Hij laat niet alleen een schat aan strips na, maar drukte ook zijn stempel op menig klassiek sciencefictionfilm.

Giraud werd voornamelijk bekend als de geestelijk vader van de westernsstrip Blueberry. Dit was in eerste instantie een van de karakters in de strip Fort Navajo uit het Franse blad Pilote.

Giraud tekent de wereldberoemde Blueberry

Het verhaal over een luitenant uit de Amerikaanse Burgeroorlog kreeg in 1963 een eigen serie, en is acht jaar geleden verfilmd.

Behalve onder zijn naam werkte Giraud ook onder het pseudoniem Moebius, dat hij gebruikte voor zijn medewerking aan sciencefictionstrips, series en films.

Een van de dromerige tekeningen die zijn gepubliceerd onder pseudoniem Moebius in de tachtig.Een van de dromerige tekeningen die zijn gepubliceerd onder pseudoniem Moebius in de tachtig.

Onder deze naam werkte hij eveneens mee aan de miniserie XIII.

In Hollywood was de productieve Giraud verre van een onbekende. De kostuums en sets in films als Alien, Tron en The Abyss zijn van zijn hand.

Voor The Fifth Element ontwierp hij de decors. De kostuums hierin zijn van de hand van Jean Paul Gaultier.