Griekse sanering is 'wanbetaling'

Verzekeringen op wanbetalingen van Griekse staatsobligaties, de zogenoemde credit default swaps (CDS), zullen worden uitbetaald. Dat maakte de International Swaps and Derivatives Association (ISDA) gisteravond bekend.

Volgens de branchevereniging van derivatenhandelaren is de gedwongen korting die Athene oplegt aan schuldeisers een vorm van wanbetaling, ofwel een ‘credit event’. Banken en andere schuldeisers konden zich deze week melden om vrijwillig hun staatsobligaties om te ruilen voor schuldpapier met een langere looptijd en lagere rente. Beleggers die daar niet mee akkoord zijn gegaan, worden door de Griekse overheid verplicht om toch mee te doen. Athene beroept zich daarbij zogenoemde collective action clauses, die vorige maand aan de obligaties zijn toegevoegd. Volgens de ISDA is daardoor sprake van gedwongen korting, waardoor de obligatieverzekeringen tot uitbetaling moeten overgaan. Het uit te keren bedrag kan oplopen tot maximaal 3,2 miljard dollar (2,4 miljard euro).