‘Gertjan gaf gewoon op zijn Gertjans zijn mening’

Heeft Gertjan Verbeek een vierde official belaagd? De tuchtrechter van de KNVB vindt van wel en schorste de AZ-trainer. „Dit druist in tegen mijn rechtsgevoel.”

In de 61ste minuut van de wedstrijd AZ - Heracles vorige week zaterdagavond zou het gebeurd moeten zijn. Maar wat dan? Wegwerpgebaren? Zeker. Die zijn duidelijk te zien op de videobeelden. Maar een dreun, beuk of duw van AZ-trainer Gertjan Verbeek tegen de vierde official Jochem Kamphuis?

Dat was wel de directe aanleiding voor scheidsrechter Ruud Bossen om de trainer naar de tribune te verwijzen. Met als gevolg dat Verbeek eerder deze week een schikkingsvoorstel kreeg van drie wedstrijden schorsing. Terwijl de trainer al direct had aangekondigd geen enkele straf te accepteren. „Ik vecht dit aan tot de hoogste orde”, had hij na afloop van de wedstrijd geroepen naar de vierde official. En: „Jij bent een leugenaar.”

Toegegeven, „het is niet zo dat ik omver werd gebeukt”, zei Kamphuis, die gisteren als getuige zijn kant van het verhaal vertelde. Maar dat de trainer van de thuisploeg op een „minachtende, respectloze” manier tegen hem aanliep, daarvan trok de assistent-scheidsrechter geen millimeter terug. De schouder van Verbeek „kwam bij mij op dit gebied terecht”, zei Kamphuis, wijzend op zijn borst. „Het was voor mij confronterend, bedreigend, intimiderend.”

Even daarvoor waren de beschikbare beelden vertoond in het zaaltje en daarop was met de beste wil geen contact tussen Verbeek en de vierde official te zien. De AZ-trainer is daarom nog altijd furieus. „Natuurlijk heb ik een voorbeeldfunctie, daar ben ik me terdege van bewust. Maar dat geldt voor de arbitrale leiding ook. En liegen, dat is zeer discutabel, zeker als je neutraal en objectief moet zijn.” In zijn slotwoord benadrukte hij nog eens: „Dit druist in tegen mijn rechtsgevoel.”

De door AZ opgeroepen getuigen, technisch-directeur Earnest Stewart en teammanager Karel Bouwens, hebben niets onoirbaars waargenomen. Bouwens zag het tafereel vanaf de dug-out. „Ik zag een Gertjan die op zijn Gertjans zijn mening geeft. Zoals hij dat doet tegen spelers, andere trainers, tegen scheidsrechters of gewoon tijdens de lunch. Ik heb geen fysiek contact gezien. Ik zie hem wel vaker met vierde officials praten en dit week daar niet van af.”

De aanklager meende op de beelden een „schokkerige beweging” te hebben gezien op het moment dat Kamphuis naar achteren wijkt. Daaruit leidt hij fysiek contact af. „Ik vind dat ook geloofwaardig, omdat er daarna meteen een moment is waarop de vierde official denkt: nu is de emmer vol. Daarvoor deed hij nog enkel zijn werk, de orde bewaren aan de zijlijn.” Verbeek is volgens de aanklager „te ver” gegaan. „Er zijn eisen aan boegbeelden in het voetbal.”

De tuchtrechter volgde die lezing en schorste Verbeek gisteravond voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

AZ gaat in hoger beroep, waardoor de trainer in de uitwedstrijd tegen De Graafschap zondag gewoon op de bank zit.