Duitse minister wil grondwettelijk verdrag EU herzien

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vindt dat de Europese Unie snel moet gaan nadenken over een nieuw grondwettelijk verdrag om de EU efficiënter beslissingen te laten nemen. Hij wil ook dat de Europese burgers zelf de voorzitter van de Europese Commissie kiezen.

Westerwelle zei dat vrijdagmiddag in Kopenhagen aan het begin van een tweedaagse informele vergadering met de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Duitse diplomatieke bronnen zeiden later dat een kleine groep van Europese ministers van Buitenlandse Zaken over een paar weken in Berlijn bij elkaar zal komen om over die ideeën verder te praten.

Westerwelle zelf zei dat hij ongerust is over de betrokkenheid van burgers bij de EU. „We moeten die vijfhonderd miljoen mensen er wel bij houden.” Hij zei ook dat hij in landen een tendens ziet om zich vooral met de eigen natie bezig te houden. „We moeten ervoor waken dat bijvoorbeeld rechten als het vrij verkeer van personen behouden blijven.”

Onder druk van de eurocrisis raken de EU-lidstaten onderling steeds sterker met elkaar verbonden en wordt het toezicht van de Europese Commissie op de begrotingen strenger. Westerwelle vindt dat nu dringend ook de Europese democratie versterkt moet worden.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), ook in Kopenhagen, deed vrijdagavond zijn armen omhoog in een afwijzend gebaar – als reactie op de vraag wat hij vond van het idee om na te denken over een nieuw grondwettelijk verdrag. Hij zei: „Als Westerwelle dat vindt, oké. Maar we moeten nu zo snel mogelijk de blik weer naar buiten hebben. Voordat je het weet, zijn we als Europa weer alleen met onszelf bezig.”

Volgens diplomatieke bronnen zou Westerwelle al langer proberen Europese collega’s enthousiast te maken voor zijn ideeën. In de krant Die Welt noemde hij vorige week het idee van een ‘Europese voorzitter’ die door de burgers gekozen zou moeten worden. In Kopenhagen werd dit concreter: hij bedoelt niet de functie van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Raad van Europese regeringsleiders, maar die van Commissievoorzitter José Manuel Barroso.