Opinie

Burgemeesters

Youp

Dus dan ga je die Erik Staal van Vestia maar eens googlen en dan lees je dat hij geen speler, maar een regisseur wilde zijn. En dat hij in een eenvoudig kantoor zonder deuren werkte. Dat hij een pionier was met visie op organisaties. Dat hij niet van het woord hoofdkantoor hield, omdat dat woord het idee oproept van afstand en van een machtcentrum. En machtcentra hebben volgens Erik vaak een onbedwingbare neiging tot groei. Dat zegt de man die met toestemming van linkse commissarissen een half miljoen per jaar verdiende en na het vergokken van het kapitaal met uitpuilende zakken vertrekt naar het tropische Bonaire. Daar komt hij vast niet in een sloppenwijk te liggen. Ik vrees een villaatje met uitzicht op zee. Een azuurblauwe zee. Ondertussen begrijp ik dat ook de accountant van Vestia niet vrijuit gaat. Die heeft zitten tukken of was verdoofd omdat hij jarenlang te veel Pools strooizout op zijn eitje flikkerde. Ik weet het niet, maar als domme burger ben je verbaasd. Verbaasd dat zoveel mensen bij deze zaak betrokken waren. Is het woord crimineel nooit gevallen of het oud-Hollandse begrip smerige zakkenvuller? Eerst was de burgemeester van Tilburg jarenlang commissaris en daarna zijn vrouw. Hoe werkt dat? Wat is dit voor handjeklapwereld dat ze elkaar dit soort schnabbeltjes toespelen? Kregen zij als commissaris ook een vergoeding? De huurders gaan de schade in elk geval ophoesten. Het komt op mij allemaal zo middeleeuws over. Waarom is die Staal niet gewoon uitgescholden en bij vertrek door de portier gefouilleerd? Niks drieënhalf miljoen mee. Betalen zal je. Terugbetalen! Idioot.

De burgemeester van Tilburg zal ongetwijfeld een goed, door advocaten geformuleerd excuus hebben waarin hij uitlegt dat het niet zijn schuld is. Het was maar een links bijbaantje. Een van de vele nevenfuncties!

Vrolijk volkje die burgemeesters. Ik begrijp dat de burgemeester van Wassenaar de burgemeester van Alphen aan den Rijn heeft gevraagd om de seksrel op het stadhuis van het chique villadorp te onderzoeken. Het eerste wat de burgemeester van Alphen gaat onderzoeken is of de heer De Greef inderdaad een snikkel van 23 centimeter heeft. Daar heeft deze wethouder al comazuipend een dame mee gedreigd. Als blijkt dat de man gewoon een garnalig pielemuisje heeft, dan wordt de zaak als belachelijk afgedaan en gestopt. De heer De Greef heeft aan de Alphense burgemeester gevraagd of hij geen koud liniaaltje wil gebruiken, want daar gaat zijn jongenspistool zo van krimpen.

Burgemeesters! Diederik Samsom gaf afgelopen donderdag de veel geplaagde burgervader van Utrecht het wijze advies om in 2014 op nette wijze op te rotten en nooit meer naar de Domstad terug te keren. Iets wat Aleid waarschijnlijk zelf ook al lang bedacht had. Maar wat deed Samsom, de aankomende leider van de PvdA? Hij trok zijn woorden onmiddellijk in en bood zijn excuses aan Wolfsen aan. Zo had hij het niet moeten zeggen. Wat is dit voor mietjesgedrag? Spreekt een linkse jongen eindelijk weer eens duidelijke taal, neemt hij zijn woorden terug. Als de PvdA ergens niet op zit te wachten, is het een angstdiplomaat! Duidelijke taal willen je kiezers en die Wolfsen moet gewoon wegwezen.

Wat hij moet gaan doen? Hij kan burgemeester van Hulst worden. Niet omdat de burgervader daar na een ongelukkig tweetje over de ovelval op een Chinees lestaulant zijn baan kwijt is. Nee, dat heeft hij opgelost door met een bloemetje naar de Middelburgse afhaalchinees te gaan. Hij heeft een nieuwe baan. Hij wordt mijn tekstschrijver en gaat meeschrijven aan mijn nieuwe theaterprogramma. Op dit soort humor zit mijn publiek te wachten. Toen ik hem belde, bekende hij dat hij hier al jaren op hoopte. Op deze vraag. Dit is een kans die hij niet onbenut mag laten. Buiten de Chinezen heeft hij ook nog een paar heerlijke Marokkanen, Turken en Surinamers in huis. Heerlijk. Ik kan niet wachten. Sambal bij? Graag!