Bøkko wint wereldbeker schaatsmijl

Vreugdekreten klonken door de catacomben van het Berliner Sportforum. De Noorse commerciële schaatsploeg CBA vierde vrijdagmiddag uitgelaten de ‘onmogelijke’ zege van kopman Håvard Bøkko in de wereldbeker op de 1.500 meter. Winst in de finale van het koningsnummer en zelfs nog winst in het eindklassement. „Dit is ongelofelijk”, jubelde coach Peter Mueller door de telefoon. „Shadow heeft precies gedaan wat hij moest doen.”

Hoe onmogelijk leek de opgave toen Bøkko naar de startstreep reed voor de laatste rit op de schaatsmijl. Drie Nederlanders – Kjeld Nuis, Koen Verweij en Mark Tuitert – bovenaan in het tussenklassement. Naast de Noor stond specialist Shani Davis, blakend van het zelfvertrouwen. Vorige week in Thialf verloor Bøkko nog van de Amerikaan, die met grote voorsprong leidde in het klassement van de wereldbeker. Bøkko moest sneller rijden dan de Nederlanders en Davis mocht niet bij de beste vier eindigen. Alleen dan ging de wereldbeker alsnog naar hem.

„Håvard mocht Davis nergens te ver weg laten rijden”, zei Mueller. „Vorige week hadden we al gezien dat hij het dan in de laatste ronde kon afmaken.” Met een prachtige laatste binnenbocht kwam de Noor onderdoor bij zijn tegenstander. In 1.47,49 was hij precies tweetiende sneller dan Nuis. Davis, de afgelopen vier jaar winnaar van de wereldbeker op de 1.500 meter, kwam in 1.47,85 niet verder dan de zesde plaats.

Bøkko (25) won eerder twee keer het gecombineerde wereldbekerklassement op de vijf en tien kilometer. Ook al werd hij vorig jaar voor het eerst wereldkampioen op de 1.500 meter, toch kreeg hij ook dit seizoen soms weer kritiek dat hij ‘geen winnaar’ zou zijn. Maar mede dankzij de hulp van zijn ploeggenoten Lars Elgersma en Alexis Contin groeide hij wel uit tot de meest stabiele miler van allemaal. „Het seizoen begint nu pas voor ons”, zei Mueller lachend.

Ireen Wüst trok zich wegens buikgriep terug voor de finale in Berlijn. Ze richt zich nu op de WK afstanden, over twee weken in Heerenveen.