Binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt elke week binnen op een bijzondere plek. Deze week bij Tefaf-deelnemer Bernadette van Gelder.

bernadette van gelder

Huis: De oudste resten van haar huis in het centrum van ’s Hertogenbosch dateren uit 1590, zegt Bernadette van Gelder. Toen ze het drie etages tellende pand 37 jaar geleden samen met haar man kocht, stripte ze het om het vervolgens opnieuw in te delen.

Van Gelder is de enige juwelier-antiquair in het Westen gespecialiseerd in traditionele juwelen uit India. Een familiebedrijf dat ze drijft samen met haar dochters Fleur en Noëlle. Drie keer per jaar bieden ze hun juwelen op kunstbeurzen aan: vanaf volgende week weer tijdens Tefaf in Maastricht. De rest van het jaar maken de Van Gelders inkoopreizen naar India of ontvangen ze, op afspraak, relaties bij Bernadette van Gelder thuis. Bijvoorbeeld in haar bibliotheek, op de eerste etage. „In deze twee kamers bestudeer ik de juwelen en bekijk ik de films die ik op reizen maak.”

Interieur: „Ik houd van Nederlandse meubels uit de zeventiende eeuw. Indiase juwelen en de Gouden Eeuw – twee werelden bezwangerd van rijkdom.”

Bijzonderheid: „Die stoel met mijn naam erop is zestig jaar oud. Voor elk van zijn dertien kinderen liet mijn vader zo’n stoel maken.”

Van Ikea: „Een trapje. Ik heb het in hetzelfde donkerrood laten schilderen als de leren wanden van mijn bibliotheek.”

Bij brand meenemen: „Dat ligt er aan waar in huis ik dan ben. Uit deze kamers zou ik de zes antieke houtsnijwerkjes met musicerende vrouwen meenemen die ik ooit in India kocht.”

www.vangelderjewellery.com