Bespaar belasting en kosten door ruilen en delen

„Heeft sparen wel zin als je, zoals ik, belasting over je spaargeld moet betalen? Ik ben steeds meer gecharmeerd van de oude sok. Wat jij?”

Wie emotioneel wordt van belastingen moet oppassen, want fiscale weerzin heeft al menig vermogen gedecimeerd. De woekerpolis trok klanten met kreten als ‘dubbel belastingvoordeel’ of ‘geef de fiscus het nakijken’. En de hypotheekrenteaftrek verleidde velen tot maximaal lenen. Nu stevent mogelijk een op de tien huiseigenaren af op huisuitzetting en een restschuld.

Ook wie spaargeld in een oude sok verbergt, maakt een emotionele fout. Ten eerste bespaart het nauwelijks belasting, want contant geld wordt, behalve de eerste 512 euro (1.024 per stel), ook belast. Verder geeft een sok geen rente, terwijl een vrij opneembare spaarrekening maximaal 3 procent biedt. Ook is digitaal spaargeld, ondanks alles, veiliger dan een sok. Als je bank omvalt, biedt het depositogarantiestelsel soelaas tot een ton per persoon per bank.

Maar het sentiment groeit dat de belastingbetaler opdraait voor de missers van banken, Grieken, woningbouwverenigingen en graaiende topfunctionarissen. Wat je daar ook van vindt, er verandert niets door mopperen en klagen. Deze rubriek draait daarom om wat je wel kan doen. Betaal die belasting gewoon. Benut, ter compensatie, het groeiende aantal manieren om (belasting)geld legaal binnenboord te houden, zoals delen, lenen en ruilen van spullen en diensten, wat BTW en soms inkomstenbelasting bespaart.

Op de puinhopen van de crisis bloeit een leen- en ruileconomie, met allerlei handige internetdiensten. Zo kun je via mywheels.nl een auto verhuren, huren of delen. Vergelijkbare initiatieven zijn snappcar.nl, toogethr.com en wego.nu. Via connectcar.nl, greenwheels.nl en studentcar.nl kun je snel en flexibel een autootje huren. Voor wie zijn auto uitleent aan vrienden of familie staat er een gratis voorbeeldleenovereenkomst op autodate.nl. Informatie over een deelautoverzekering staat op deelauto.nl.

Kinderopvang schijnt tientallen procenten goedkoper te kunnen via buurtoudersnederland.nl. Je kunt een flexibele oppasouder zoeken in de buurt of jezelf als buurtouder aanbieden. De verre vakantie blijft betaalbaar via huizenruil.com. Of via airbnb.com, waar je wereldwijd een particuliere woning kan huren of verhuren per nacht.

Spullen delen kan via spullendelen.nl. Voor kledingruil google je op kleding+ruilen of kledingruilfeest. Op littlegreendress.nl kun je kaartjes kopen voor hippe kledingruilparty’s. Voor boekenruil google je op boekenruil. Wie van ruilen een levenswijze of hobby maakt, kan terecht bij een van de vele ruilkringen in ons land. Deze verenigingen betalen goederen en diensten onderling in een zelf verzonnen munteenheid, zonder BTW. Ze bestaan soms al decennia.

De besparingen door ruilen en delen van spullen en diensten zijn snel meer dan je aanslag vermogensrendementsheffing. Daarbij bewijs je het milieu een dienst. Alleen de schatkist lijdt, door de misgelopen inkomstenbelasting en BTW. Maar het is niet jouw plicht om de overheidsfinanciën, door veel consumeren, op peil te houden.