Assad: geen oplossing mogelijk door terroristische groepen

Assad sprak vanochtend in Damascus met bemiddelaar Kofi Annan. Foto AFP via Syrisch staatspersbureau SANA

Syrië is bereid om aan “elke eerlijke inspanning” om de onrust in het land te bezweren mee te werken, maar een oplossing is niet mogelijk zolang “terroristische groepen” chaos in het land veroorzaken. Dat zei president Assad vanmiddag na een ontmoeting met Kofi Annan.

Assad, die al een jaar onder hevige druk staat door de volksopstand tegen zijn regime, ontving vanochtend in Damascus Annan, die gisteravond in Syrië arriveerde om namens de VN en de Arabische Liga te bemiddelen tussen de strijdende partijen in het land. Assad liet Annan weten dat een dialoog met de oppositiepartijen niet mogelijk is omdat zij met hun activiteiten voor instabiliteit zouden zorgen. Het Syrische regime heeft de oppositie al vaak ‘terroristen’ genoemd en de schuld gegeven van de onrust in zijn land, hoewel zijn regime verantwoordelijk is voor het meeste geweld.

‘Syrische leger neemt noordelijke provincie Idlib onder vuur’

Dat het regime van Assad niet bereid lijkt tot een daadwerkelijke dialoog met de oppositie, blijkt ook uit de berichten dat het neerslaan van de volksopstand ook vandaag onverminderd doorging. Nadat het leger van Assad de afgelopen weken het verzet in Homs zo goed als volledig wist te breken, maakten activisten vanochtend en vanmiddag melding van beschietingen in de noordelijke provincie Idlib. Volgens een verslaggever van persbureau AP zijn veel families Idlib ontvlucht en waren er rookwolken boven de stad te zien.

Op een bijeenkomst van de Arabische Landen en Rusland in Kairo riep Qatar vanochtend opnieuw op tot een interventie door Arabische en andere internationale troepen in Syrië. Qatar pleitte vanochtend in Kairo ook voor het erkennen van de Syrische oppositie als de rechtmatige vertegenwoordiger van het Syrische volk. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de verschillende oppositiepartijen in Syrië zich verenigen, aldus de premier, zodat zij “de tirannie van het regime” kunnen weerstaan.

Op de bijeenkomst klonk veel kritiek van de Arabische landen op Rusland, dat het regime van Assad te veel in bescherming zou nemen. De Russen, die al decennialang een warme verstandhouding hebben met Syrië, blokkeerden tot twee keer toe een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die het Syrische regime veroordeelde voor het geweld in het land. Rusland zegt zich in de kwestie strikt neutraal te willen opstellen.