Zakenman Melchers koopt Nederlands werk Scheringa

Zakenman Hans Melchers heeft circa 1.000 van de ongeveer 1.240 kunstwerken uit de voormalige Scheringa-collectie gekocht. Hij wil de realistische werken van Nederlandse kunstenaars weer toegankelijk maken voor het publiek, mogelijk door een eigen museum te beginnen. Hij verwacht de werken binnen twee jaar te kunnen tentoonstellen. Wat hij voor de verzameling heeft betaald, wil hij niet vertellen.

Melchers, die tot 2002 eigenaar was van het bedrijf Melchemie, zegt dat hij verheugd is dat het gelukt is om het grootste gedeelte van de collectie bijeen te houden. „Het ging mij met name om het behouden van de Nederlandse kunst voor ons land. Ook ben ik blij dat met de aankoop de mogelijkheid bestaat om iedereen uiteindelijk van deze collectie te laten genieten. Ik ga mij uitermate inspannen om zo spoedig mogelijk een geschikte locatie voor dit bijzondere en grootste deel van de collectie te vinden.”

Deutsche Bank had de schilderijencollectie na het faillissement van Dirk Scheringa’s DSB-beheer in onderpand. In november 2011 hield de voorzieningenrechter onderhandse verkoop van de collectie aan een anonieme koper nog tegen. Uit het vonnis van de rechter bleek toen dat de anonieme koper 13,9 miljoen euro had geboden. Kort daarna trad Hans Melchers uit de anonimiteit als potentiële koper. Hij stond tot nu toe niet bekend als kunstverzamelaar.

De voorzieningenrechter heeft ditmaal wel toestemming verleend voor de verkoop. Melchers heeft uitsluitend die kunstwerken uit de verzameling gekocht die zijn gemaakt door Nederlandse kunstenaars. Dat deel van de verzameling bestaat uit werk van onder anderen Charley Toorop, Carel Willink, Wim Schuhmacher, Jan Mankes, Dick Ket en Pyke Koch.