Winst Fugro stijgt ondanks onzekerheden

Onrust in de Arabische wereld en de nasleep van de financiële crisis raken de jaarcijfers van de ingenieurs van Fugro uit Leidschendam.

Ingenieursbedrijf Fugro voelt de gevolgen van de mondiale politieke en economische onrust. Toch zag het bedrijf het afgelopen jaar de omzet en de nettowinst groeien ten opzichte van 2010.

De onderneming boekte een stijging van de nettowinst in 2011 met 5,7 procent, naar 287,6 miljoen euro, tegen 272,2 in 2010. De omzet steeg met 13 procent naar 2,58 miljard euro, 300 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat bleek uit de jaarcijfers die het bedrijf uit Leidschendam vandaag voorbeurs presenteerde. De omzettoename gold voor twee van de drie divisies van Fugro: Survey en Geoscience. De omzet voor de divisie Geotechniek bleef op hetzelfde niveau als in 2010.

Fugro zag in 2011 met name groei van de markt in het Verre Oosten. De stagnatie van de markten in het Midden-Oosten en Europa als gevolg van respectievelijk de politieke onrust en de financiële crisis, deed die cijfers deels teniet. Hierdoor zijn de winstcijfers lager dan begin 2011 werd verwacht, omdat het herstel van de wereldeconomie – waar het bedrijf destijds op hoopte – uitbleef.

Vooral bij seismisch onderzoek en ondersteunende diensten bij installatiewerkzaamheden op zee zag Fugro de vraag naar diensten teruglopen. Voor 2012 hoopt het bedrijf via „verbeterde prijzen” op herstel van deze sector. Andere sectoren lieten een wisselend beeld zien: zo was de vraag naar diensten voor grote infrastructuurprojecten zwak in Europa en de Verenigde Staten, maar compenseerden opkomende regio’s als Brazilië, China en West-Australië met een toenemende vraag. Ook ziet Fugro na een „aantal moeilijke jaren” een sterk herstel in de aan mijnbouw gerelateerde diensten.

De positieve cijfers zijn vooral een gevolg van de groei van investeringen in de gas- en olie-industrie. Indirect profiteerde Fugro van de hoge olieprijzen van 100 dollar per vat. Door de toename van investeringen voor exploratie van de oliesector, omvatten activiteiten in de gas- en olie-industrie een fors deel van de omzet van Fugro. Ook de komende jaren zal de oliebranche van groot belang zijn , zo verwacht het bedrijf.

Fugro noemt haar financiële situatie „solide” en zegt positieve resultaten voor 2012 te verwachten „ondanks de huidige onzekerheden”. Hierbij baseert men zich voornamelijk op de vooruitzichten in de gas- en olie-industrie. Fugro denkt te gaan profiteren van de verwachte toename van 600 miljard dollar aan investeringen in deze sector, 10 procent meer dan in 2011. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de meeste markten waarin het actief is in het tweede deel van 2012 verder zullen aantrekken. Fugro baseert dit op een toenemende orderportefeuille in het lopende jaar.

Door de goede financiële situatie voerde het bedrijf in 2011 een actief overnamebeleid. Om het marktaandeel te vergroten nam Fugro in 2011 negen bedrijven over.

De winst voor rente, belasting, afwaarderingen en amortisatie (Ebitda) steeg met 3,5 procent tot 581 miljoen euro, van 561,1 miljoen euro in 2010. Het operationeel resultaat (Ebit) daalde 0,6 procent tot 349,3 miljoen euro, van 351,5 euro in 2010.

De onderneming stelt een dividend van 1,50 per aandeel voor, net als een jaar eerder. Op de beurs stond het aandeel Fugro om twaalf uur op een verlies van 2,5 procent op 51,83.

    • Simon Bruyning