‘Winkeldief krijgt straatverbod’

Winkeldieven kunnen nog dit jaar een straatverbod opgelegd krijgen waarmee een heel winkelgebied verboden terrein voor ze wordt. De officier van justitie kan de maatregel opleggen zonder tussenkomst van een rechter, schrijft De Telegraaf vanochtend.

Nu kunnen ondernemers al een winkelverbod opleggen aan winkeldieven, maar justitie wil een stapje verder gaan. “Het opleggen van een straatverbod aan een winkeldief is een goed voorbeeld van hoe wij willen bestraffen”, zegt een woordvoerder van het Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie in de krant.

Vorig jaar deelden ondernemers een recordaantal van tienduizend winkelverboden uit aan winkeldieven. Detailhandel Nederland is blij dat dieven straks ook een straatverbod kunnen krijgen. “Dit heeft veel meer effect op een dief dan dat een ondernemer een winkelverbod uitvaardigt”, vindt secretaris winkelcriminaliteit Sander van Golberdinge.

De schade van winkeldiefstal liep vorig jaar verder op naar een bedrag van rond de 350 miljoen euro. Zo’n 35 duizend winkeldieven werden in de kraag gevat.