VS en Afghanistan zijn akkoord over overdracht van detentiecentra

John Allen (links), de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij zou vandaag een langverwachte overeenkomst tekenen over het overdragen van het toezicht op detentiecentra. Foto AFP

De Verenigde Staten en Afghanistan hebben een langverwachte overeenstemming bereikt over de overdracht van detentiecentra aan Afghaanse autoriteiten. Washington en Kabul voeren daar al ruim een jaar gesprekken over.

Dat laat het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan persbureau Reuters. Hun minister van Defensie, Abdul Rahim Wardak, en de Amerikaanse bevelhebber van de in het land aanwezige troepen, John Allen, tekenen vandaag een memorandum van overeenstemming. Dat is een document waarin ze de gezamenlijk te ondernemen actie vastleggen. Wat er precies wordt afgesproken in het document wilde een Westerse functionaris niet zeggen, maar de grootste twistpunten zouden zijn opgelost. Binnen zes maanden willen ze de overdracht afronden.

Begin januari zei de Afghaanse president Karzai dat de VS het toezicht binnen een maand moesten overdragen. Ook de VS benadrukten dat de overdracht belangrijk was, maar wilden wel dat het ‘verantwoord’ gebeurde. De recente verbranding van de Koran door Amerikaanse militairen zorgde de laatste weken voor extra spanningen bij de onderhandelingen.

De overeenkomst moet aan de basis liggen van hoe de VS na 2014, wanneer de laatste troepen het land verlaten, militair betrokken worden bij Afghanistan. Het Witte Huis wilde graag tot een akkoord komen voor een vergadering van NAVO-leiders die in mei in Chicago plaatsvindt.