Vriendschap Twente en Schalke kan wel tegen 'n Schwalbe

FC Twente verzuimde zich tegen Schalke 04 een riantere uitgangspositie voor de return te verschaffen. Fans van de clubs onderhouden al decennia innige banden.

De sfeer is regelmatig grimmig in het centrum van Enschede als FC Twente een Europese thuiswedstrijd speelt. Maar als Schalke op bezoek komt kunnen de ordehandhavers duimendraaien. Op de Oude Markt heerst de middag voor de wedstrijd een ontspannen sfeer, in aanloop naar het achtste finaleduel in de Europa League tussen de twee bevriende voetbalclubs.

FC Twente won de ‘vriendschappelijke’ wedstrijd gisteravond op volwassen wijze van de grote broer uit het Ruhrgebied (1-0). Tegen het tegenvallende Schalke verzuimde Twente, dat het laatste half uur met een man meer speelde, verder uit te lopen en zich een riantere uitgangspositie te verschaffen voor de return in Duitsland volgende week.

Hét moment van de wedstrijd volgde na een kwartier in de tweede helft, toen spits Luuk de Jong zichzelf op de zestienmeterlijn omvertrapte. Strafschop en een rode kaart voor Schalke-verdediger Joël Matip. Die tikte de doorgebroken Twente-spits wellicht heel lichtjes aan, waarop De Jong over zijn eigen benen buitelde. Hij verzilverde zelf de strafschop en bood Twente goede hoop op een evenaring van de prestatie vorig seizoen: kwartfinale van de Europa League.

De Duitsers mochten zich over het Schwalbe-moment beklagen. Maar net als drie seizoenen geleden, toen Schalke onder trainer Fred Rutten in Enschede verloor in de groepsfase van de UEFA Cup (voorloper Europa League), volgde na afloop weer ovationeel applaus van de Duitse supporters voor de selectie van FC Twente. „Destijds stonden ze zelfs te klappen voor Twente terwijl ze er zelf uit lagen”, aldus Henny ten Vergert van de Schalke-supportersvereniging Blau und Weiss Enschede. „Dat zegt alles.”

Tussen de supporters van de Traditionsverein uit Gelsenkirchen en de regioclub uit Enschede bestaan innige banden. Als vanzelfsprekend zat in 1997 een delegatie Tukkers op de tribune in Milaan toen Schalke daar ten koste van Inter de UEFA Cup won. Ten Vergert gaat zelf al vanaf eind jaren zestig Auf Schalke, zoals een bezoek aan de Duitse club heet.

„Dat begon klein, met een paar vrienden die kant op”, vertelt hij voor het Enschedese café De Doedelzak, waar Schalke-fans voor de wedstrijd massaal zijn neergestreken. „Een beetje ouwehoeren met de supporters daar, dat klikte heel goed. Dan nodig je hen ook eens uit in Enschede, zo ontwikkelde zich dat. Nu gaan er wekelijks pendelbussen.”

Ten Vergert voorspelt deze middags dat er geen scheiding komt tussen de fans in het stadion. Dat is niet helemaal gelukt, omdat het volgens stadionmanager Eugenio Porcu technisch nog niet mogelijk is in het nieuwste gedeelte van de Veste het hek tussen uit- en thuissupporters helemaal aan de kant te schuiven. „Dat willen we hier wel vaker gaan doen, en tegen Schalke was dat natuurlijk helemaal geen probleem geweest.”

Toen afgelopen zomer boven de nieuwbouw van het Twentestadion het dak instortte, stelde Schalke meteen zijn thuishaven beschikbaar. Maar de verwevenheid gaat verder dan mooie gebaren en broederschap onder supporters. De Nederlanders Youri Mulder, Niels Oude Kamphuis, Eddy Achterberg, Fred Rutten zijn spelers en trainers die beide clubs dienden.

De verschillen zijn overigens nog immens. Die Königsblauen drongen met een omzet van ruim 200 miljoen euro vorig jaar de Europese top 10 binnen van het jaarlijkse cluboverzicht van accountantsbureau Deloitte. Dat kwam ook door het behalen van de halve finales van de Champions League, waarin Schalke werd uitgeschakeld door Manchester United. Twente groeide onder voorzitter Joop Munsterman gestaag, maar heeft nog steeds geen kwart van de omzet van de grote Duitse buur.

Toch kon de ploeg van trainer Huub Stevens gisteren niet op tegen Twente. Door alleen te spreken van de scheidsrechtelijke dwaling deed de Nederlandse coach van Schalke de sterke prestatie van de Enschedese tegenstander tekort.

Auf Schalke kan Twente het afmaken, maar tegen een fitte Klaas-Jan Huntelaar en 50.000 Duitse supporters wacht Twente nog een zware wedstrijd in Gelsenkirchen. Dan is er even geen tijd voor vriendschap.

    • Bart Hinke