VN mogen getroffen gebieden Syrië in - EU: sancties werken

Caption: Damaged cars are seen at the Inshaat district of Homs in this handout picture received March 9, 2012. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TRANSPORT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Beschadigde auto's in de wijk Inshaat in Homs, 9 maart 2012. Foto Reuters

De Verenigde Naties krijgen toestemming van de Syrische autoriteiten om in vier gebieden, die zwaar getroffen zijn door geweld, de behoeften aan essentiële hulpmiddelen te inventariseren.

De beslissing van het regime van Bashar al-Assad om buitenlandse hulpverleners is opmerkelijk, woensdag werden voor het eerst medewerkers van het Syrische Rode Kruis (Rode Halve Maan) toegelaten tot de zwaar getroffen wijk Baba Amr in Homs. Ondanks toestemming vorige week werden zij dagenlang de toegang geweigerd.

Amateurbeelden van de schade in Homs, via AP:

VN moeten samenwerken met lokale studenten medicijnen

Activisten zeggen dat het leger dit deed om de tijd te hebben het bewijs van zijn verwoestingen en moordpartijen in de wijk uit te kunnen wissen. Er zouden sinds vorige week onder meer standrechtelijke executies zijn uitgevoerd.

Volgens persbureau AP hebben twee teams van de VN vandaag toestemming gekregen om in samenwerking met medische studenten uit de vier gebieden in kaart te brengen welke hulpgoederen nodig zijn. Sinds de opstand vorig jaar begon in Syrië zijn volgens de VN al meer dan 7.500 mensen omgekomen bij regeringsgeweld.

EU: sancties tegen Syrië helpen

Volgens Europese leiders beginnen de sancties tegen het regime van Assad effect te hebben. Dat maakten zij bekend tijdens een informele ontmoeting in Kopenhagen.

Volgens de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt is de prioriteit van de EU om te voorkomen dat het conflict in Syrië uitmondt in een sektarische burgeroorlog. De ministers spraken opnieuw de hoop uit dat China en Rusland Assad in sterke bewoordingen zullen veroordelen.

De afgelopen twee dagen keerden verschillende regeringsfunctionarissen zich af van het kamp van president Assad. Gisteren liep onderminister Abdo Hussameldin al over, waarna vandaag vier brigadegeneraals van het Syrische regeringsleger volgden. Volgens Hussameldin staat de economie van Syrië ‘op het punt van instorten’.

Syrische oppositie wil niet dialoog aangaan met Assad

De Syrische Nationale Raad (SNC) verwierp vandaag de oproep van VN-gezant Kofi Annan om een dialoog aan te gaan met het regime van Assad. Volgens de leider van de raad, Burhan Ghalioun, is overleg zinloos en onrealistisch als het regime ondertussen de eigen bevolking afslacht.

Volgens Ghalioun heeft de oproep van Annan de Syriërs teleurgesteld. Annan, die door de Verenigde Naties en de Arabische Liga is aangewezen als speciaal gezant voor Syrië, zei eerder deze week dat het zijn missie is een ‘politiek proces’ op gang te brengen om een einde te maken aan het conflict in Syrië. Annan waarschuwde voor een verdere militarisering van het conflict en heeft er bij de regering en de oppositie op aangedrongen een politieke oplossing te vinden.

De Syrische oppositie is versplinterd en onderling bestaan veel verschillen. Over één ding zijn ze het echter eens: gesprekken met het regime zijn geen optie. De opstand begon overwegend vreedzaam, maar is inmiddels steeds meer een gewapende strijd geworden. De SNC heeft opgeroepen tot een militaire interventie, maar het onderwerp is controversieel en een splijtzwam in de internationale gemeenschap gebleken. “Geen enkele politieke oplossing zal succesvol zijn als die niet wordt vergezeld door militaire druk op het regime”, aldus Ghalioun. Hij hekelde Annan, omdat die voorbij zou zijn gegaan aan de kern van het probleem: het extreme geweld van de Syrische regeringstroepen.

Een reportage van Al Jazeera over de internationale diplomatiek rond het conflict in Syrië, waar iedereen een dubbele moraal lijkt te hebben: