'Ut Beest' Westra wil nu eindzege in Nice

Met een versnelling op de Col de Mende heeft Lieuwe Westra gisteren de vijfde etappe gewonnen in Parijs-Nice. Hij bezorgde Vacansoleil de tweede dagprijs in de rittenkoers. De Zweed Gustav Larsson won zondag de proloog. De Raborenners fietsen deze week onopvallend mee in het peloton.

In de heuvelachtige etappe in Midden-Frankrijk verraste de Friese tijdritspecialist gisteren ook zichzelf. Westra staat niet bekend als sterke klimmer, maar met ogenschijnlijk gemak fietste hij omhoog vanuit de Lotvallei naar een landingsbaan met uitzicht op Mende, in het zuiden van het Centraal Massief. „Ik sta er ook versteld van. Ongelooflijk”, zei Westra na afloop voor de camera tegen de NOS.

De korte, steile Col de Mende is een begrip in wielerkringen. Laurent Jalabert en Alberto Contador wonnen er meerdere keren. Gisteren reed Westra weg bij een groep favorieten met de Spanjaard Alejandro Valverde, de Britse geletruidrager Bradley Wiggins, de Amerikaan Levi Leipheimer en de Italiaan Damiano Cunego.

Ut Beest, zoals hij in Friesland wordt genoemd, bleef de concurrentie zes seconden voor. Onder het finishdoek klopte hij een paar keer op zijn borst, op het embleem van zijn hoofdsponsor. Hij was alleen bezig met zijn ritzege, niet met het algemeen klassement. Anders zou hij harder naar de eindstreep zijn gereden en wellicht de leiderstrui van Wiggins hebben overgenomen. Nu kwam hij zes seconden tekort.

Westra: „Ik heb nu hoop op twee massasprints zodat ik zondag [in de afsluitende klimtijdrit] naar boven kan rammen.”