'Ut Beest' danst naar ritzege Parijs-Nice

Friese wielrenner is kanshebber voor de eindzege komende zondag.

Rotterdam. Opeens was daar Lieuwe Westra op de slotklim. Met ogenschijnlijk gemak reed de 29-jarige Fries in de vijfde rit van de etappekoers Parijs-Nice weg bij een kleine groep favorieten, onder wie Alejandro Valverde, geletruidrager Bradley Wiggins, Levi Leipheimer en Damiano Cunego. ‘Ut Beest’, zoals hij in Friesland liefkozend wordt genoemd, danste in een licht verzet op de pedalen. Hij bleef de concurrentie tot en met de finish voor.

Net voor de eindstreep in het Franse zuidoostelijke stadje Mende klopte Westra een paar keer op zijn borst, op het embleem van hoofdsponsor Vacansoleil. Nog even keek hij achterom. De armen in de lucht. Een strak gezicht. Geen overdreven emoties. „Ik sta er zelf ook versteld van. Ongelofelijk”, zei hij na afloop voor de camera tegen de NOS.

Op de finish hield hij zes seconden over op Valverde en Wiggins. Westra staat nu tweede in het algemeen klassement, op zes seconden van Wiggins. Enige kritiekpunt: de laatste meters gebruikte Westra om zijn etappezege te vieren en reed hij niet vol door. Mede daardoor bleef de achterstand van Wiggins beperkt.

Met de ritzege, een van de grootste in zijn loopbaan, onderstreept de Nederlander zijn goede vorm. „Een goede uitslag zat eraan te komen. Ik voel me de laatste dagen super. Ik heb nog nooit zo hard gereden als nu”, zei hij. „Ik hoop nu op twee massasprints zodat ik zondag (afsluitende rijdrit,red) naar boven kan rammen.” Westra is een sterke tijdrijder, maar kan nu ook omhoog met de besten mee. „Ik heb me vorig jaar ten doel gesteld om dit soort koersen mee te doen voor de prijzen. Dit soort ritten rijden kon ik vroeger niet. Ik heb nu weer een stap gezet in mijn carrière.” NRC