Uitgelicht

Film

Hancock (Peter Berg, 2008, VS). De altijd degelijke Will Smith als Hancock, superheld met een drankprobleem. In dronken toestand veroorzaakt hij nogal wat nevenschade en daarom is hij niet populair als misdaadbestrijder. Maar gelukkig redt hij het leven van Jason Bateman, hier een pr-man met, zowaar, een hart. Die ontfermt zich over de laveloze held en neemt hem mee naar huis, waar Charlize Theron op hem wacht met een schaal spaghetti met gehaktballen. Daar kan de gevallen held aan zijn wederopstanding gaan werken.RTL5, 20.30-22.15u.

Six days seven nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. De elkaar hatende dranklustige vrachtpiloot Harrison Ford en jonge damesbladredactrice Anne Heche stranden op een onbewoond eiland, waar hij stoer pocht dat hij hutten kan bouwen en daar tot zijn eigen verbazing toe in staat is. SBS6, 20.30-22.40u.

X2 (Bryan Singer, 2003, VS). Karakterloos vervolg op X-Men (2000). Nieuwe mutanten op de door Patrick Stewart geleide school, elk met hun specifieke krachten. Wat in X-Men nog fris was, zoals het idee dat mutanten te vergelijken zijn met buitenlanders of andere groepen in benarde posities – een idee rechtstreeks overgenomen uit de Marvel-strip waar de films op gebaseerd zijn – is in dit vervolg al een beetje vermoeiend. Zelfs de special effects in wat de climax had moeten zijn, vallen hier behoorlijk tegen. RTL5, 22.15-00.45u.

The Cider House Rules (Lasse Hallström, 1999, VS). John Irving schreef zelf het scenario voor bleke verfilming van zijn roman. Spiegelende verhalen over vaders die hun kind niet kunnen loslaten, met Michael Caine als een ether snuivende aborteur-annex-directeur van een weeshuis tijdens WO II. Ook met Tobey Maguire, Charlize Theron en Erykah Badu. Ned.2, 23.10-01.05u.

A crime (Manuel Pradal, 2006, F/VS). Eigentijdse film noir speelt in New York. Verliefde Emmanuelle Béart probeert obsessieve Norman Reedus voor zich te winnen door te flirten met taxichauffeur Harvey Keitel. Eén, 23.30-01.10u.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997, VS). Eerste productie van Spielbergs Hollywoodstudio DreamWorks voldoet aan alle eisen van een dure actiefilm en tracht tegelijkertijd genuanceerd recht te doen aan de gecompliceerde politieke en sociale werkelijkheid van Oost-Europa na de Koude Oorlog. Scheikundige Nicole Kidman en hoge militair George Clooney moeten verhinderen dat een Rus kernwapens verkoopt aan Iran en Bosnië. BBC 1, 00.30-02.25u.

Informatief

Chercher le courant. Canadese documentaire over alternatieve energie. Nicolas Boisclair en Alexis de Gheldere zakken nog één keer per kano de Romaine af voordat die door de bouw van vier waterkrachtcentrales getemd zal worden. Vervolgens laten ze zich voorlichten over de voordelen van alternatieve energie. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 18.35-20.00u.

College Tour: Sting. Twan Huys en mensen uit het publiek stellen vragen aan popzanger en bassist Sting. Ned.3, 20.25-21.20u.

Grizzly Man. Documentaire uit 2005 van Werner Herzog. Het verhaal van natuurliefhebber Timothy Treadwell, wiens tomeloze liefde voor grizzlyberen hem en zijn vriendin Amie Huguenard uiteindelijk fataal zou worden. RTL8, 20.30-22.40u.

Amusement

My life in books. Serie waarin bekende gasten met Anne Robinson praten over hun favoriete boeken en wat die betekend hebben in hun leven. Vanavond kok Rick Stein en actrice Fiona Shaw. BBC 2, 19.30-20.00u.

Zonde van de zendtijd. Hoogtepunten uit het eerste seizoen van het humoristische programma van Henk Rijckaert en Bert Gabriëls. Vanavond krijgen we onder meer antwoord op de volgende vragen: zijn autistische werknemers in reclamespots wel zo’n goed idee, en welke technieken moet een journalist gebruiken om écht te weten te komen wat een politicus denkt?Ned.3, 21.20-21.55u.

Schimanski: Asyl. Televisiefilm uit 2002, met Götz George als Horst Schimanski, onconventionele ex-commissaris van de Kripo Duisburg die door zijn vroegere collega’s om hulp wordt gevraagd na de vondst van een container met lijken van illegale asielzoekers. ARD, 23.30-00.55u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Rechtstreekse uitzending uit Vredenburg Leidsche Rijn. De Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen, met Nelson Goener, piano, in de Suite ‘Masques et Bergamasques’ van Fauré, het Pianoconcert nr. 2 van Chopin en de Symfonie nr. 82 ‘L’Ours’ van Haydn. Nelson Goener vervangt Maria Joaõ Pires, die begin deze week afzegde. Radio 4, 20.02-23.00u.