Tussenformatie in Catshuis gaat dinsdag weer verder

Nederland, Den Haag, 5-3-2012. Foto Maarten Hartman. Rutte, Verhagen, Wilders en hun secondante aan de onderhandelingstafel in het Catshuis voor de eerste gesprekken over de bezuinigingen Rutte, Verhagen, Wilders en hun secondanten aan de onderhandelingstafel in het Catshuis voor de eerste dag onderhandelen over de bezuinigingen, 5 maart 2012. Foto NRC / Maarten Hartman

De onderhandelingen tussen gedoogcoalitiepartners VVD, CDA en PVV over nieuwe bezuinigingen in het Catshuis worden dinsdagmiddag hervat.

De vertegenwoordigers van de drie partijen praten dan van 16.00 tot 19.00 uur verder. Vanwege andere verplichtingen wordt maandag niet overlegd, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De onderhandelaars kwamen vanmiddag voor de vijfde dag op rij bijeen in de ambtswoning van premier Mark Rutte.

De minister-president, vicepremier Maxime Verhagen, PVV-leider Geert Wilders en hun secondanten zoeken naar minimaal negen miljard euro om volgend jaar aan de Europese begrotingsregels te voldoen. De gesprekken duren naar verwachting minstens drie weken.

De partijen hebben een totale mediastilte afgesproken en Rutte wilde vandaag dan ook niets kwijt over de voortgang. Hij zei na de ministerraad te denken dat de Nederlandse bevolking daar wel begrip voor heeft. Hij benadrukte dat het zwijgen de kans op succes vergroot.

Bekijk de persconferentie van Rutte na de ministerraad hieronder terug:

Politiek redacteuren Herman Staal en Derk Stokmans zetten afgelopen week de dilemma’s van het onderhandelingspel van VVD, CDA en PVV op een rij. Lees hier hun analyse terug over de beste strategie om negen miljard van het overheidstekort (van 4,5 procent in 2013) weg te werken.