Tarieven parkeergarages fors omhoog sinds 2009

De tarieven van parkeergarages zijn fors omhoog gegaan sinds 2009. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2012 van Detailhandel Nederland.

Voor de test zijn 75 garages in 24 steden onderzocht. De enige parkeergarage die zijn tarieven heeft verlaagd, is het Stadhuis-Muziektheater te Amsterdam. Daar heeft de gemeente ‘doelbewust parkeren’ per 8 minuten ingevoerd én de tarieven verlaagd. De tarieven in Breda zijn echter met 25 procent verhoogd: van 1,60 per uur naar 2 per uur.

In 13 van de 24 steden is parkeren op straat duurder geworden. Ten opzichte van 2010 hebben 80 procent (19 van de 24) van de onderzochte steden de parkeertarieven op straat verhoogd.

Vaak zijn de tarieven op straat gekoppeld aan de tarieven in de parkeergarages; op straat is het parkeren duurder dan in de garage. Dit heeft onder andere tot gevolg dat wanneer de gemeente besluit de tarieven voor straatparkeren te verhogen, de particuliere parkeergarages hun tarieven mee laten stijgen.

    • Marije Willems